Comunitatea românilor din Belgia a început o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta familia tânărului ars în explozia de miercuri, de la Piatra-Neamţ, ca să poată fi lângă acesta, la Charleroi, scrie Agerpres.

Incendiu Piatra NeamtFoto: Ziar Piatra Neamt

Unul dintre iniţiatorii campaniei, Cornel Radu-Loghin, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj despre această acţiune umanitară menită să i se poată asigura tatălui tânărului cazare într-o locuinţă pentru lunga perioadă cât va sta alături de tânăr, care este internat în spitalul din Charleroi.

"Căutam cazare în Charleroi, cât mai aproape de Grand Hôpital De Charleroi - I.m.t.r., Rue de Villers 1, 6280 Loverval, Belgium! Această cerere este pentru tatăl lui Alexandru Băiaşu, tânărul de 29 de ani, victimă a incendiului din Piatra Neamţ, transferat ieri la acest spital. În acest moment, domnul Ionel Băiaşu a primit o cameră la subsolul spitalului, o cameră folosită de medicii de gardă dar este o soluţie temporară. Va trebui să fie acolo, alături de Alexandru, săptămâni bune de acum înainte. (...) Vom publica periodic ce donaţii s-au făcut, cu păstrarea confidenţialităţii datelor personale a donatorilor", a scris Cornel Radu-Loghin.

Tânărul ars în urma deflagraţiei produse miercuri într-un apartament din Piatra-Neamţ a fost transferat, joi seară, la o clinică din Charleroi. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la scurt timp după ce tânărul a fost urcat într-o aeronava MApN pentru a fi transferat la spitalul din Belgia, că România nu poate trata în acest moment pacienți cu arsuri mai mari de 50% din suprafața corpului.

Ministrul Sănătăţii a declarat, vineri, la Sibiu, că tânărul - care are arsuri pe 75% din suprafața corpului - este în continuare în stare gravă și nu a putut fi operat. ”Sunt 50 - 50, şansele. Nu a putut fi operat, doar curăţate plăgile, pentru că starea lui este încă foarte gravă. Medicul care-l ţine sub observaţie este optimist în ceea ce-l priveşte, deşi starea sa este forte gravă”, a afirmat Pintea.

Miercuri seara, tânărul fusese internat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, în stare foarte gravă, cu arsuri ale căilor aeriene. Tânărul a fost la un pas să rateze transferul, din cauză că funcționari de la Casa de Asigurări de Sănătate și de la Casa de Pensii au refuzat să facă o plată către spitalul din Belgia, a povestit, pentru HotNews.ro, deputatul PNL Pavel Popescu, care s-a implicat în transferul pacientului.