Patru centre pentru pacienții mari arşi - două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș - ar urma să fie construite în România după anul 2020, afirmă Sorina Pintea. Ministrul Sănătății a adăugat că acesta este "un termen realist". Sorina Pintea mai spune că aceste centre ar fi trebuit să fie construite încă din anul 2014, când a fost dată o Hotărâre de Guvern în acest sens, dar ''a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat''.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Sănătății a adăugat că centrele din Iaşi şi Timişoara care sunt deja construite vor fi dotate până în martie 2019. "Licitaţia se va termina şi să sperăm că nu avem contestaţii. 'Sportul' contestaţiilor ne-a ţinut pe loc în foarte multe situaţii, inclusiv în povestea asta cu studiul de fezabilitate", susține Sorina Pintea.

''În 6 august 2018 am semnat un contract pentru studiul de fezabilitate. Tot în acest an am publicat, în 25 octombrie, pe site-ul Băncii Mondiale, un caiet de sarcini pentru achiziţia de aparatură, pentru că, practic, banii erau. Anul trecut s-a demarat procesul de achiziţie prin Banca Mondială, pentru că banii erau din 2012", a declarat Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

  • În România nu poate fi tratat în siguranță nici măcar un singur pacient "mare ars", la 3 ani de la Colectiv

România nu are, la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient "mare ars", o spun chiar medicii care se lovesc de astfel de cazuri. Ministrul Sănătății declara, însă, recent, că în țara noastră sunt 11 paturi de siguranță pentru cazurile grave de pacienți cu arsuri, însă mai mulți medici au explicat, pentru HotNews.ro, de ce paturile la care face referire Sorina Pintea - 6 la Spitalul Floreasca și 5 la Spitalul de Arși din București - sunt departe de a fi sigure pentru acești pacienți. Cheia problemei: lipsa de infrastructură care să permită izolarea perfectă a acestor răniți, în lipsa căreia orice renovare/dotare sunt insuficiente.

Singura soluție realistă pentru marii arși rămâne, în acest moment, transferul la spitale din străinătate. Acesta este și unul dintre puținele lucruri care s-au schimbat după Colectiv: atitudinea față de ei. Anul acesta, Sorina Pintea a aprobat rapid, în câteva cazuri foarte grave, transferul în afara țării.

Reamintim că un tânăr rănit grav miercuri într-o explozie la Piatra Neamț, care a suferit arsuri pe 75% din suprafața corpului, a fost transferat ieri la un spital de arși din Belgia.

HotNews.ro a prezentat pe larg motivele pentru care România nu are, nici la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata măcar un singur pacient mare ars. (Detalii aici).