​Colegiul Medicilor Veterinari anunță un miting de protest vineri, între orele 12:00 și 14:00, în Piața Victoriei din București. La protest sunt așteptați aproximativ 1.000 de medici veterinari din toată țara, potrivit organizatorilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Medicii veterinari își propun să atragă atenția Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Guvernului și Parlamentul asupra problemelor cu care se confruntă, probleme care, spun ei, nu afectează doar activitatea medicilor veterinari, ci pun în pericol și sănătatea publică.

"În contextul legislativ actual, ca urmare a modificărilor aduse legislaţiei specifice atât de Guvern, cât şi de Parlamentul României, este din ce în ce mai dificilă exercitarea profesiei de medic veterinar cu toată demnitatea şi responsabilitatea pe care aceasta le presupune, medicii veterinari fiind obligaţi să profeseze la limita malpraxis-ului", arată Colegiul Medicilor Veterinari, într-un comunicat citat de Agerpres.

Medicii veterinari se plâng că revendicările lor de la mitingul din 26 martie 2018 nu au fost soluţionate, astfel că vor fi reluate şi la acest nou miting. Este vorba despre modificarea, în regim de urgenţă, a Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar şi punerea ei în acord cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene; în caz contrar, sănătatea publică din România este într-un real pericol, în condiţiile în care orice persoană poate deschide o farmacie veterinară şi poate comercializa medicamente de uz veterinar, fără a fi necesară prezenţa medicului veterinar, şi orice persoană poate cumpăra şi administra animalelor medicamente şi produse biologice de uz veterinar.

Consecinţele aplicării prevederilor introduse în Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, pun în pericol atât schimburile comerciale în cadrul UE cât şi exporturile de animale în ţările terţe, mai spun aceştia.

De asemenea, medicii veterinari cer instituirea unui cadru legal, uniform, în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari şi autoritatea veterinară de stat, respectarea perioadelor de execuţie, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor şi renegocierea tarifelor pentru acţiunile din Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului.

Printre revendicările lor se numără și accesul liber şi gratuit al medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi la sistemul naţional pentru identificarea şi înregistrarea animalelor (S.N.I.LA.); asigurarea de către Guvern a echipamentelor de protecţie pentru realizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale care deţin animale, precum şi eliminarea inechităţii în sistemul de acordarea sporurilor salariate din sistemul public veterinar, lipsind în momentul de faţă orice procedură de evaluare a competenţelor.

Acordarea discriminatorie a acestor sporuri a făcut ca, în sistemul public veterinar, singurii care nu beneficiază de sporurile pentru condiţii periculoase şi deosebit de periculoase să fie chiar medicii veterinari, arată reprezentanții Colegiului Medicilor Veterinari.