Mariana Luceanu şi Daniel Simion, cei doi asistenţi medicali de la Spitalul Universitar din Bucureşti care au făcut greva foamei în luna august în semn de protest față de condițiile din spital au depus joi o petiţie la Comisia pentru abuzuri din Senat. Ei au fost însoţiţi şi sprijiniți în acest demers de senatorii USR Cristian Ghica şi George Dircă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Asistenta Mariana Luceanu, care a făcut greva foamei alături de colegul său, Daniel Simion, în semn de protest față de condițiile improprii din Spitalul Universitar, a fost concediată pe data de 11 ocombrie. Ea a declarat, pentru HotNews.ro, că va ataca decizia în instanță. Motivul oficial care i s-a comunicat Marianei Luceanu pentru desfacerea contractului de muncă este absența timp de 4 zile de la lucru în luna august, când asistenta a fost în greva foamei.

"Cei doi asistenţi, Mariana Luceanu şi Daniel Simion, care au făcut greva foamei în luna august la Spitalul Universitar tocmai ce au depus la Comisia pentru cercetarea abuzurilor o petiţie prin care cer să li se facă dreptate. Ştiţi cu toţii că cei doi au stat 17 zile, în luna august, în greva foamei ca să sesizeze neregulile de la Spitalul Universitar. Aceste nereguli nu doar că nu s-au rezolvat, dar au fost supuşi unor numeroase şicane, care au culminat în cazul Marianei cu concedierea pe motiv că a lipsit de la serviciu nemotivat, în perioada grevei, iar în cazul lui Daniel cu interdicţia dreptului de a intra în sala de operaţii, fără nicio motivare. În perioada când cei doi au fost în greva foamei am fost la Spitalul Universitar să încerc să găsim o soluţie, vă spun sincer că nu mi-am imaginat că vor fi vânaţi şi pedepsiţi pentru actul lor de curaj. Nu pot decât să sper şi să cred că li se va face dreptate", a declarat Cristian Ghica, la Palatul Parlamentului.

La rândul său, George Dircă a subliniat că USR acordă asistenţă tuturor persoanelor care sunt supuse abuzurilor: "Cei doi asistenţi sunt avertizori de integritate, sunt înregistraţi la Ministerul Sănătăţii, astfel că tot ceea ce li se întâmplă acum sunt represiuni ca urmare a faptului că au avut curajul să demaşte problemele din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti. I-am ajutat şi i-am îndrumat, în acest moment există o plângere la instanţă împotriva deciziei prin care i s-a încetat doamnei contractul de muncă, există această petiţie depusă la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, unde desigur că va avea loc o anchetă cu privire la toate problemele care au fost prezentate aici. Tot ceea ce dumnealor au reclamat s-a confirmat şi, practic, raportul Corpului de control confirmă faptele prezentate."