​Tânărul ars în explozia de la Piatra-Neamț a fost operat la un spital din Iași și așteaptă acum să fie transferat tot în regim de urgență la un spital din Belgia, informează ziarulpiatraneamt.ro.

Incendiu in Piatra NeamtFoto: TvmNeamt.ro

Informația privind transferul în Belgia a fost confirmată de ministrul Sănătății Sorina Pintea pentru Digi 24. Ea a precizat că tânărul a fost operat în cursul nopții, iar la acest moment starea lui este foarte gravă. Pintea a mai spus că în această dimineață a primit confirmarea transportării lui la o clinică din Belgia.

Pacientul ar urma să fie transportat cu o aeronavă militară.

Situația tânărului a generat dispute între secretarul de stat Raed Arfat și organizația Corupția Ucide după ce oficialul a fost acuzat că s-a opus transferului acestuia în Capitală. Arafat a negat informațiile, după ce reprezentanții Corupția Ucide au publicat pe pagina de Facebook a organizației, că tânărul rănit în explozia de la Piatra Neamț nu a putut fi transferat la unul dintre spitalele din București pentru că Raed Arafat ar fi cerut o amânare de 24 de ore medicilor din acel județ pentru că nu există locuri libere.

Deputatul PNL Pavel Popescu a intervenit miercuri seara în dispută și a precizat că tănârul va fi transportat în Belgia. ”În România, primul simptom al unui sistem bolnav este faptul că se bazează pe un singur om. Dacă acel om este prins chiar și pentru o secundă într-o altă misiune, sistemul eșuează. Încetați să-l mai înjurați pe Raed Arafat. P.S. Alexandru, pacientul de la Iași pleacă în noaptea aceasta spre Belgia, dacă totul decurge bine. Ministra Sănătății a raspuns prompt solicitării și ofertei noastre de transfer și e implicată personal în acest proces (nu e normal dar vom schimba și asta odată). Doctorul Serge Jennes, cel care nu m-a refuzat niciodată, așteaptă pacientul în Belgia. Multumesc tuturor celor care v-ati mobilizat pentru transferul lui Alexandru. Acum, hai să ne rugăm pentru el și familia lui”, a precizat el, pe Facebook.

O explozie urmată de incendiu s-a produs miercuri, într-un bloc din Piatra Neamț, trei persoane fiind transportate la spital. Bărbatul din apartamentul în care s-a produs explozia urmată de incendiu, miercuri, a fost transferat, în stare gravă, intubat și ventilat mecanic, la secția de Arși a Spitalului din Iași. Acesta a reușit să iasă singur din bloc, iar apoi a leșinat.

Locatarii blocului în care a avut loc explozia nu s-au putut întoarce în apartamente și nici nu au folosit locurile de cazare puse la dispoziție de Primărie, oamenii preferând să-și petreacă noaptea la rude și prieteni, scrie Mediafax.

Potrivit ISU Neamț, în urma exploziei, patru apartamente din blocul D1 au geamuri sparte, iar de la blocul D5, scara B, 13 apartamente au fost afectate ca urmare a exploziei și a incendiului. Aici 10 apartamente au ușile de la intrare distruse sau avariate de deflagrație.

„Din cauza incendiului care a precedat explozia a fost distrus acoperișul blocului pe o suprafață de cca 300 de metri pătrați”, au afirmatm joi dimineața, reprezentanții ISU Neamț. Niciunul dintre locatari nu s-a cazat în cele 20 de locuri puse la dispoziție de Primăria Piatra Neamț, ci au mers la rude sau prieteni, potrivit sursei citate. Conform informațiilor de la Poliția Locală, nu a rămas nimeni în scara B, cea mai afectată de explozia de miercuri.