​5 oameni au beneficiat de transplant (unul pulmonar, două persoane transplant renal, unul de cor și unul hepatic) după ce familia unui tânăr vârstă de 21 ani aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, care era internat la Spitalul Județean din Baia Mare, și-a dat acordul pentru prelevarea organelor, anunță Agenția Națională de Transplant. Organele tânărului au fost prelevate în cursul zilei de marți.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În urma acestui demers, un număr de 5 persoane au beneficiat de transplant de organe: pulmonar, renal (2 persoane), de cord și hepatic. Transplanturile au fost realizate în unități sanitare specializate din București, Cluj-Napoca și Tg. Mureș", anunță Ministerul Sănătății.

"România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede. Și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant pentru inițierea unor discuții deoarece vrem să aderăm la acest organism international", a declarat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Citește aici o amplă analiză HotNews.ro privind situația transplantului în România: