​Pediatrul Marin Burlea, cunoscut ca "medicul preferat al copiilor", a murit vineri dimineață, la vârsta de 62 de ani. Anunțul a fost făcut de Anamaria Ciubara, fiica medicului, pe contul său de Facebook: "Dumnezeu să te odihnească, tata! A plecat un medic care a salvat mii de vieți, Prof. Univ. Dr. Marin Burlea! A plecat tata! Mă doare când mă gândesc la anii ce vin fără el, că mai avea multe de făcut. Mulțumesc colegilor de la Institutul Regional de Oncologie Iași pentru eforturile lor, pentru lungile nopți din ultima perioadă în care sperau într-o minune."

Marin Burlea si fiica saFoto: Arhiva personala

Marin Burlea era, de 9 ani, președintele Societății Române de Pedatrie, și a fost, timp de 17 ani, managerul Spitalului de Pediatrie Sfanta Maria din Iași.

Marin Burlea s-a născut la 8 ianuarie 1949 și a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” din Iași, Facultatea de Medicină, specialitatea Pediatrie.

A avut o carieră de peste 40 de ani ca medic pediatru, fiind, în paralel, și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”, Iași, Disciplina Pediatrie.

Marin Burlea a fost, de asemenea, senator ales independent, afiliat la grupul parlamentar PSD, timp de un mandat (2012 - 2016).

La începutul acestui an, medicii de la Clinica de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Sfânta Maria din Iaşi, condusă de prof. univ. dr. Marin Burlea, au salvat viaţa unui copil care la 4 ani cântărea cât un bebeluş de 9 luni, după aproape 4 luni greutatea acestuia fiind aproape dublată în urma unui tratament în care a fost inclusă şi ciocolata neagră.

"Este dovedit în literatura medicală, ciocolata, în special ciocolata neagră, are efect stimulativ asupra metabolismului triptofanului, care la rândul său este implicat în geneza serotoninei, hormonul fericirii. În afară de faptul că îi creşte lui calitatea vieţii, în acelaşi timp are impact pozitiv şi asupra dezvoltării sale intelectuale. Copiii care consumă ciocolată neagră în anumite perioade sunt mai deştepţi şi mai performanţi şi cu o dezvoltare fizică şi intelectuală mai bună", declara, la acea vreme, prof.univ.dr Marin Burlea.