Președintele Colegiului Medicilor despre copilul care a murit la un spital privat: Verdictul de şoc hemoragic nu înseamnă neapărat vinovăţia cuiva
"Faptul că acolo scrie şoc hemoragic nu înseamnă neapărat, indubitabil, vinovăţia cuiva. Dar repet, este o mare încărcătură - 'da, s-ar putea să fie' - şi impulsul acesta să legi cuvântul hemoragie de deces. Dar nu este neapărat obligatoriu acest lucru", a adăugat președintele Colegiului Medicilor, citat de Agerpres.
Borcean a precizat că membrii comisiei de la Colegiul Medicilor din Bucureşti vor trebui să vadă foaia de observaţie a copilului, pentru că este posibil să se fi recoltat hemoglobina în timp ce pacientul era în viaţă, iar dacă nu s-a făcut, se pune întrebarea de ce.
Întrebat dacă crede că într-un an se va afla un răspuns la acest incident, preşedintele Colegiului a afirmat că: "Presupun că da. Cel puţin de la Bucureşti, da. Cu dorinţa clar mărturisită ca într-un an de zile să nu se mai întâmple aşa ceva", a mai declarat Borcean, care a precizat că în acest an se cer documente, se aşteaptă raportul final de expertiză medico-legală, care va arăta şi ce anume a primit copilul ca medicaţie şi se va compara cu datele înscrise în foaia de observaţie, cu raportul pe care îl va face expertul pe dosar, cu apărările formulate de medici etc.
Gheorghe Borcean şi-a exprimat speranţa ca familia copilului să se adreseze în paralel şi anchetatorilor: "Eu sper ca familia să se adreseze în paralel şi organelor statului, pentru a da convingerea tuturor că lucrurile sunt văzute atât de corpul profesional, cât şi de cei care cu asta se ocupă zi de zi - organele de cercetare", a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor.
Toţi medicii care au fost implicaţi în tratamentul copilului vor fi chemaţi la audieri, mai spune Gheorghe Borcean: "Nu-i cheamă Colegiul Medicilor din România. Colegiul Medicilor din Bucureşti vede documentaţia medicală, vede o eventuală reclamaţie sau constată propria autosesizare şi din documentele medicale va constata că acolo este semnătura unui medic, a doi medici, a trei medici, a patru medici care au participat la tratamentul acelui copil, de la internare până la deces, şi toţi aceia intră în obiectul cercetării Colegiului Medicilor Bucureşti. Toţi aceia care au avut ceva de-a face cu acel copil şi pe care familia i-a reclamat într-un fel, pentru că s-ar putea ca familia să nu spună nimic despre pediatrul care a văzut copilul. Asistentele nu intră în jurisdicţia Colegiului Medicilor."
După ce vor fi audiaţi medicii, se va încerca să se stabilească dacă există fapte şi împrejurări care ţin de organizarea şi funcţionarea unităţii sanitare, apoi vor fi stabilite responsabilităţile şi vinovăţiile: "CMR s-a autosesizat de îndată ce a luat la cunoştinţă acuzaţiile care se aduc unităţii medicale şi medicilor care au îngrijit copilul decedat. Acolo se face ancheta punctuală. S-au iniţiat deja procedurile juridice în cadrul Colegiului şi urmează, într-un interval rezonabil, să se emită o decizie a Comisiei de disciplină. Nu avem niciun motiv să ne îndoim de seriozitatea, corectitudinea colegilor noştri de la Colegiul Medicilor din Bucureşti", susţine Borcean.
El a adăugat că există o mare probabilitate ca decizia care se va da la Bucureşti să fie contestată: "De familie, dacă decizia nu va fi mulţumitoare. De medicul intimat, dacă va primi o sancţiune mare sau definitivă. Nu pot să mă antepronunţ. (...) Vedeţi ce val emoţional creează un astfel de eveniment, ce impact social are acest val de emoţii. După câteva zile sau săptămâni, lucrurile se estompează, apar alte ştiri, alte situaţii neplăcute, care fac să treacă emoţia aceasta, lucru care este absolut anormal, nefiresc. Dorinţa noastră este să avem în permanent în minte grija ca astfel de evenimente să nu se întâmple. Şi ca astfel de evenimente să nu se estompeze, să rămână permanent în grija noastră."

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
In cazul de fata vinovatia medicilor e clara: daca se preocupau catusi de putin, isi dadeau seama ca e vorba de ditamai hemoragia interna....dar na, asa se intampla cand lasi copilul pe patul de spital si refuzi terapia intensiva.
PS: de ce se feresc toti sa spuna numele spitalului privat unde a murit copilul??? acesta e un fapt, nu antireclama. Oameni buni, e vorba de SANADOR
Nici in comunicatul spitatului, nici in acest articol nu scrie negru pe alb ca regretati profund cele intamplate si ca sunteti siguri ca familia acelui copil trece acum printr-o perioada cumplita .
Regretul pentru aceasta situatie este greu de exprimat in cuvinte.
In al doilea rand ,tot pentru linistea acestei familii ar fi cazul sa evitati sa va hazardati in tot felul de supozitii.
Orice spuneti sau faceti acum pentru ei conteaza mai putin.
Copilul nu va veni inapoi.
O tragedie care nu se poate masura in cuvinte.
O tragedie , masura a dezastrului in care se zbate sistemul medical.Despre asta sa vorbiti.
Despre dezastrul din sistemul medical si despre suferintele provocate de acest dezastru.
Ce este de facut?
NU, sunt locuri speciale de exterminare, de bataie de joc, de extorcare de bani, de imbolnavire pe toata viata (presupunand cu mai iesi viu de acolo).
FUGITI! FUGITI! FUGITI! AICI ESTE IADUL!!!!
Cat despre Colegiul Medicilor, o institutie mai inutila cu greu gasesti..., iar este platita din banii tuturor medicilor lunar.
Povestea este dureros de simpla: dupa orice interventie chirurgicala exista riscuri... si nu numai hemoragii interne... mai pot fi embolii... si altele. De aceea si exista perioada de monitorizare atenta post-operatorie. Vorbim despre ABC-ul acestei "meserii" aici.
Deci, aparitia hemoragiei este o problema in acest caz dar peste ea chiar putem sa trecem; se vor gasi scuze de genul "dimensiunile mici" ale unui trup de nici doi anisori... care fac interventia mai dificila... desi li s-a spus parintilor ca e o "treaba de rutina"...
DAR... ce a urmat dupa aceea este o teribila "demonstratie" de incompetenta si/sau nepasare!!!
S-a spus deja ca Micutul a avut semne clare ale unei hemoragii interne pe parcursul mai multor ORE!!! Nu-i posibil sa sesizeze parintii inaintea oricarui cadru medical scaderea nivelului de Oxigen manifestata de copil!!!
Ce mai e de anchetat aici?... De cate ori s-au dus la buda asistentele ca faceau pe ele?!?... (sorry ca nu m-am putut abtine)
Este absolut inimaginabil si impardonabil ceea ce vad!
Imi cer scuze celor din familia micutului, daca vor citi aceste randuri; stiu ca nu-i ajuta cu nimic... poate chiar din contra... Dumnezeu sa ii intareasca!
Dumnezeu sa il ierte pe copil
Intr-o zi i-au facut o injectie nu mai tin minte cu ce , in 5 minute s-a umplut de bube, reactie alergica. Am sunat repede, o individa raspunde dupa un minunt "ce MAI e?!". Huh? Ca nu mai sunasem?! Si chiar daca. E cam haos, sincer.
Mai era una cu niste unghii de 10cm nu exagerez i-a lasat urme copilului in mana cand i-a pus branula. Si avea manusi. Dar taci, ca esti acolo amarat, si te rogi sa plecati toti sanatosi :(