Studiu: Un sfert dintre aditivii alimentari prezintă riscuri asupra sănătății

de Anda Zahiu     HotNews.ro
Miercuri, 24 octombrie 2018, 6:10 Actualitate | Sanatate


Alimente
Foto: pixabay.com
​​Un sfert dintre aditivii alimentari autorizaţi în produsele alimentare comercializate în Europa trebuie să fie interzişi din cauza ''riscurilor'' pe care le prezintă asupra sănătăţii, conform unei compilaţii a rezultatelor studiilor, publicată marţi de grupul francez pentru apărarea drepturilor consumatorilor UFC-Que Choisir, relatează AFP, citat de Agerpres.

Asociaţia, care estimează că evaluarea oficială a aditivilor la nivel european s-a ''împotmolit din cauza lipsei resurselor umane, financiare şi analitice'', a decis revizuirea cercetărilor publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) şi a conceput o grilă de evaluare a aditivilor alimentari permişi, a celor consideraţi acceptabili şi a celor care ar trebui evitaţi. 

Nitraţii şi nitriţii prezenţi în jambon (E249, E250, E251, E252) şi care prezintă un risc crescut pentru cancerul de colon, caramelurile cu sulfit de amoniu (E150c, E150d) suspectate a fi cancerigene şi coloranţii azoici prezenţi în produse de cofetărie (E102, E104, E110, E122, E124, E129) riscând să provoace hiperactivitate la copii sunt blamate de asociaţia franceză. 

''Dintre peste trei sute de aditivi autorizaţi, analiza noastră arată că optzeci şi şapte, adică peste un sfert, sunt de evitat sau sunt puţin recomandabili'', a declarat asociaţia care denunţă ''prezenţa lor masivă, chiar şi în produsele mărcilor importante'' de produse alimentare. 

''Expunerea zilnică la aceste molecule, ani la rând, sporeşte şi mai mult riscurile. Acestea sunt utilizate în mod masiv în produsele alimentare industriale, inclusiv în cele ale unor mărci importante'', subliniază UFC.

''Laxitatea'' autorităţilor europene

Organismul, care pune la dispoziţia consumatorilor o bază de date cu aceşti aditivi clasificaţi de la 1 (acceptabil) la 4 (de evitat), consideră că autorităţile comunitare dau dovadă de "laxitate" în evaluarea acestor substanţe diferite.

Potrivit asociaţiei, această evaluare ''constă în general într-o banală relecturare a studiilor furnizate chiar de producătorii de aditivi'' şi lasă să planeze o ''îndoială cu privire la transparenţa şi exhaustivitatea cercetărilor conduse de industria de prelucrare, care are toate interesele să prezinte doar studiile ce permit ca moleculele lor să fie acceptate". 

Prin urmare, asociaţia solicită autorităţilor europene ''să pună în aplicare o evaluare realmente independentă cu privire la pericolul reprezentat de aditivi, plecând de la studiile finanţate de un fond susţinut de producători'' şi face apel ''la interzicerea celor optzeci şi şapte de aditivi ale căror riscuri sunt recunoscute de experţii noştri, pe baza studiilor ştiinţifice". "Adevărul despre aditivi?' 

Sarcina de a-l face cunoscut revine autorităţilor ştiinţifice şi autorităţilor publice, nu unei publicaţii pentru publicul larg", se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Naţională a Industriei Alimentare (ANIA) din Franţa. ANIA consideră că aceste ingrediente "nu sunt periculoase" şi permit "garantarea calităţii alimentelor, în special a calităţii lor din punct de vedere sanitar şi buna stabilitate a produselor".  

''Ele au fost evaluate de agenţiile sanitare şi s-au dovedit sigure. Acestea sunt autorizate de autorităţile publice", a menţionat ANIA.  

Companiile din industria agroalimentară ''lucrează la propunerea unor liste de ingrediente mai scurte", concluzionează ANIA care estimează că "au fost deja înregistrate progrese semnificative de către companii".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1134 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by