Ministerul Sănătății a primit "un răspuns favorabil din partea Ungariei" în cazul fetiței în vârstă de 8 ani care are nevoie de un transplant pulmonar în regim de urgență, a anunțat vineri instituția condusă de Sorina Pintea. Singurul spital acreditat pentru transplant pulmonar în România este Spitalul Sf. Maria din București, acreditat în 2016, unde primele și singurele două transplanturi s-au făcut abia la doi ani după acreditare, în primăvara lui 2018.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În urma discuțiilor demarate cu mai multe centre de transplant pulmonar din Europa, precum cele din Ungaria, Austria și Cehia, Ministerul Sănătății a primit, în data de 17 octombrie 2018 un răspuns favorabil din partea Ungariei. În situația în care există un accept prezumtiv al unei clinici din Italia, Ministerul Sănătății va relua discuțiile cu autoritățile din Italia în scopul încheierii unui acord pentru preluarea acestui caz, precum și al altor cazuri grave ale pacienților a căror viață depinde de transplantul pulmonar", precizează Ministerul Sănătății.

"Ungaria este de acord să preia cazuri care necesită transplant pulmonar cu risc chirurgical înalt. Pentru ca acest demers să poată fi realizat, este nevoie de acordul Eurotransplant pentru ca Ungaria să preia sub tutelă țara noastră în vederea rezolvării cazurilor dificile și pentru pregătirea unei echipe de specialiști români, astfel încât pe viitor pacienții să poată fi transplantați și monitorizați în țară. În acest sens, Ministerul Sănătății a propus o întâlnire în cel mai scurt timp posibil cu reprezentanții Eurotransplant", adaugă reprezentanții Ministerului Sănătății.

"Înțeleg situația disperată în care se află acest copil și, din pacate, nu este un caz singular. Facem tot ce este omenește posibil pentru ca pacienții care necesită transplant pulmonar și nu se poate soluționa în România să fie preluați de un centru cu experiență din Europa", afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Citește aici o amplă analiză HotNews.ro pe tema situației transplantului în România: