​Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a fost inclus pe lista unităților medicale care pot administra tratamentul pentru pacienţii cu amiotrofie spinală, iar Centrul Național Nicolae Robănescu a început tratamentul primilor pacienți cu medicamentul inovator DCI nusinersen, a anunțat joi Casa Naţională de Asiguri în Sănătate. Joidimineață, părinții câtorva copii cu amiotrofie spinală au protestat câteva ore în fața sediului CNAS, nemulțumiți de lipsa tratamentului.

Protest in fata CNAS (arhiva)Foto: AGERPRES

Casa Naţională de Asiguri în Sănătate (CNAS) anunţă că Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii Doctor Nicolae Robănescu a început tratamentul primilor trei pacienți cu amiotrofie spinală din România cu medicamentul inovator DCI nusinersen, iar de miercuri Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a fost inclus în lista unităților medicale care pot administra tratamentul.

"CNAS a făcut deja demersuri pentru asigurarea finanțării tratamentului pentru primii patru pacienți. Menționăm că acest tratament inovator este unul deosebit de costisitor: în condițiile în care o singură doză de nusinersen are prețul de 341.000 lei (70.000 euro), costul pe pacient, în primele două luni de la inițierea tratamentului, se ridică la circa 2,6 milioane lei", a anunțat joi Casa Naţională de Asiguri în Sănătate, potrivit Mediafax.

CNAS anunţă că va solicita sprijinul Ministerului Finanțelor pentru a putea asigura tratarea cu prioritate, în funcție de gravitatea bolii, a tuturor pacienților cu amiotrofie spinală care au ca recomandare terapeutică medicamentul nusinersen.

"La nivelul instituției noastre, lucrurile sunt într-o evoluție rapidă în privința acestui tratament. Vom evalua cu prioritate orice unitate medicală va solicita înscrierea pe lista celor care pot administra nusinersen, deoarece ne dorim ca până la sfârșitul anului să includem în tratament 20-21 de bolnavi", a precizat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.