DOCUMENT A început examenul pentru obţinerea titlului de specialist de către medicii rezidenți. Totul despre metodologie, centrele de examen și comisiile de examen

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 17 octombrie 2018, 13:25 Actualitate | Sanatate


Medici
Foto: sxc.hu
 documente
(17 Oct 2018) PDF, 248KB
(17 Oct 2018) PDF, 244KB
Examenul pentru obținerea titlului de specialist pentru medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care finalizează pregătirea în specialitate până la data de 31 decembrie 2018 a început miercuri și se va încheia pe 23 noiembrie. Examenul se desfășoară în 12 centre universitare din țară - București, Arad, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Programul examenelor în toate cele 12 centre universitare (București, Arad, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara) și conducerea comisiilor de examen pot fi consultate în documentul atașat sau pe site-ul Ministerului Sănătății. Excepţie de la data de începere a sesiunii de examen face specialitatea Anestezie şi terapie intensivă, pentru care examenul a început pe 15 septembrie, simultan cu examenul EDA.

Metodologia de organizare și desfășurare a examenului este disponibilă în documentul atașat și pe site-ul Ministerului Sănătății.

Tematicile după care se desfășoară examenele în această sesiune au fost pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, la rubrica Informare/Cursuri, concursuri, examene/Tematici.


Controverse privind conducerea comisiilor de examen: Marian Burcea, fost președinte CNAS trimis în judecată de DNA, este șef de comisie

Organizarea examenului nu a fost ferită de controverse. Marian Burcea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate trimis în judecată de DNA în dosarul decontărilor fictive, în care frauda este de peste 4,5 milioane de euro, este șeful uneia dintre comisii la examenul pentru obținerea titlului de specialist de către medicii rezidenți. Marian Burcea, trimis în judecată pe 13 iulie anul acesta pentru constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, este șeful Comisiei nr. 2 la specialitatea Oftalmologie.

Marian Burcea este șeful Comisiei nr. 2 la specialitatea Oftalmologie, examenul la această comisie urmând să aibă loc pe 18 octombrie, începând cu ora 9:00, la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

Marian Burcea a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul privind decontări ilegale de servicii medicale în septembrie anul trecut.

În iulie anul acesta, Burcea a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, și abuz în serviciu.

"Pe cine a pus oare Universitatea de Medicină și Farmacie președinte al uneia dintre comisiile de oftalmologie? Pe Marian Burcea. Acel Marian Burcea, fost președinte CNAS, pe care DNA l-a trimis în judecată în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale. Potrivit DNA, peste 4,5 milioane euro din fondurile CASMB au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive. Asta în timp ce bolnavi aflaţi în faza terminală sau imobilizaţi la pat nu beneficiau de servicii pentru că nu existau fonduri. 80% dintre tinerii absolvenţi de Medicină vor să plece peste hotare. Asta arată un studiu al Fundaţiei Colegiului Medicilor. În țări ca Franța, Germania, Belgia, nu oamenii precum domnul Burcea dețin puterea și controlează ce se întâmplă cu banii din sistemul sanitar.Sunt 19 candidați care vor susține examenul în fața domnului Burcea", a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.


Cine se prezintă la examen:

1. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care la data de 31 decembrie 2018 încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferinţă), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate.

2. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care au încheiat stagiul de pregătire şi nu au susţinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare. Prezentarea la examen se face cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în termen de maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire.

3. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii specialişti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătăţii pregătire în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care, la data de 31 decembrie 2018, încheie stagiul de pregătire în noua specialitate.

4. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii, care au efectuat specializare prin Ministerul Educaţiei Naţionale şi care finalizează pregătirea până la data de 31 decembrie 2018).

La examen s-au mai putut prezenta, de asemenea, prin derogare de vechime, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidentiatului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare şi candidaţii care încheie stagiul de pregătire în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 şi până la 17 aprilie 2019, inclusiv. Dosarele depuse pentru aprobarea derogărilor de vechime au trebuit să includă şi recomandarea coordonatorului în rezidenţiat, respectiv de pregătire în a doua specialitate, document care trebuie să poarte semnătura și parafa coordonatorului de pregătire în această specialitate.


Ioanel Sinescu, rector UMF București: Rezidenții care s-au pregătit în afara țării își pot echivala pregătirea


Ministerul Sănătății a mai precizat că, pentru această categorie de candidaţi, confirmarea ca medic specialist/medic dentist specialist/farmacist specialist se va face cu data de întâi a lunii următoare finalizării stagiului de pregătire, pe baza adeverinţei eliberată de unitatea angajatoare pentru rezidenţi, respectiv de coordonatorul de stagiu pentru cei aflaţi la pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă, din care să rezulte efectuarea integrală a pregătirii de specialitate. Aceste documente trebuie să poarte antetul unității sanitare emitente, număr și dată de eliberare, semnătura managerului și ștampila rotundă a unității.

Candidaţii pot susține examenul numai în centrul universitar în care au efectuat minimum 75% din durata de pregătire în rezidențiat, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Sănătății.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti, Ioanel Sinescu, a precizat, pentru HotNews.ro, că, în cazul medicilor rezidenți și al farmaciștilor care au efectuat perioada de pregătire în afara țării, există posibilitatea echivalării acesteia pentru a se putea prezenta la concursul din România, procedura durând aproximativ una-două zile la Ministerul Sănătății.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


913 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by