​Marian Burcea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate trimis în judecată de DNA în dosarul decontărilor fictive, în care frauda este de peste 4,5 milioane de euro, este șeful uneia dintre comisii la examenul pentru obținerea titlului de specialist de către medicii rezidenți, care începe mâine, 17 octombrie. Marian Burcea, trimis în judecată pe 13 iulie anul acesta pentru constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, este șeful Comisiei nr. 2 la specialitatea Oftalmologie, potrivit unui document privind desfășurarea examenului pentru medicii rezidenți, publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Marian BurceaFoto: Agerpres

Marian Burcea este șeful Comisiei nr. 2 la specialitatea Oftalmologie, examenul la această comisie urmând să aibă loc pe 18 octombrie, începând cu ora 9:00, la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

Marian Burcea a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul privind decontări ilegale de servicii medicale în septembrie anul trecut.

În iulie anul acesta, Burcea a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, și abuz în serviciu.

"Pe cine a pus oare Universitatea de Medicină și Farmacie președinte al uneia dintre comisiile de oftalmologie? Pe Marian Burcea. Acel Marian Burcea, fost președinte CNAS, pe care DNA l-a trimis în judecată în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale. Potrivit DNA, peste 4,5 milioane euro din fondurile CASMB au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive. Asta în timp ce bolnavi aflaţi în faza terminală sau imobilizaţi la pat nu beneficiau de servicii pentru că nu existau fonduri. 80% dintre tinerii absolvenţi de Medicină vor să plece peste hotare. Asta arată un studiu al Fundaţiei Colegiului Medicilor. În țări ca Franța, Germania, Belgia, nu oamenii precum domnul Burcea dețin puterea și controlează ce se întâmplă cu banii din sistemul sanitar.Sunt 19 candidați care vor susține examenul în fața domnului Burcea", scrie, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

  • Examenul începe mâine. Cine se poate înscrie

Examenul pentru obținerea titlului de specialist pentru medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care finalizează pregătirea în specialitate până la data de 31 decembrie 2018, începe miercuri, 17 octombrie, și se va încheia pe 23 noiembrie. Excepţie de la data de începere a sesiunii de examen a făcut specialitatea Anestezie şi terapie intensivă, pentru care examenul se organizează la data de 15 septembrie 2018 (sâmbătă), simultan cu examenul EDA, potrivit Ministerului Sănătății.

Cine se poate prezenta la examen:

1. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care la data de 31 decembrie 2018 încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferinţă), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate.

2. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care au încheiat stagiul de pregătire şi nu au susţinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare. Prezentarea la examen se face cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în termen de maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire.

3. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii specialişti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătăţii pregătire în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care, la data de 31 decembrie 2018, încheie stagiul de pregătire în noua specialitate.

4. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii, care au efectuat specializare prin Ministerul Educaţiei Naţionale şi care finalizează pregătirea până la data de 31 decembrie 2018).

La examen se mai pot prezenta, de asemenea, prin derogare de vechime, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidentiatului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare şi candidaţii care încheie stagiul de pregătire în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 şi până la 17 aprilie 2019, inclusiv. Dosarele depuse pentru aprobarea derogărilor de vechime, vor include şi recomandarea coordonatorului în rezidenţiat, respectiv de pregătire în a doua specialitate, document care trebuie să poarte semnătura și parafa coordonatorului de pregătire în această specialitate.

Citește și: