Centrele de radioterapie destinate pacienţilor oncologici nu sunt suficiente în România, existând inclusiv județe în care nu există niciun astfel de centru, a afirmat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Banca Mondială va finanţa zece aparate de radioterapie, dar acestea vor fi instalate abia peste doi ani, a adăugat ministrul Sănătății. "Vom găsi şi soluţii de a finanţa şi tratamentele, adică tratamentul total al bolnavului de cancer în România, indiferent dacă spitalul e public sau privat. Pacienţii bolnavi de cancer şi care necesită intervenţii urgente, inclusiv chirurgicale, pot să meargă în străinătate la tratament pe baza formularului 112", mai spune ministrul Sănătății.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"Banca Mondială finanţează centre pentru radio terapie în România, însă din păcate nu sunt suficiente. (...) Din calculele noastre, este nevoie în fiecare judeţ de aparate de radioterapie, ceea ce nu se întâmplă. Sunt judeţe care nu au, sunt regiuni întregi care nu au aparate performante. Banca Mondială va mai finanţa încă zece aparate, comisia a stabilit locul unde vor fi instalate, dar va dura. Cele zece poate în doi ani vor fi instalate", spune Sorina Pintea, citată de Mediafax.

Ministrul Sănătății a adăugat că peste 300 de milioane de euro au fost cheltuiţi pentru tratamentul pacienţilor în străinătate, precizând că va căuta soluţii pentru ca bolnavii să fie trataţi în România: "Există anumite tipuri de tratamente, terapia cu izotrop, de exemplu, care se face aici şi nu se face în spitalele publice, la acest nivel de performanţă. Pentru aceste considerente, această terapie va fi finanţată. Vom găsi şi soluţii de a finanţa şi tratamentele, adică tratamentul total al bolnavului de cancer în România, indiferent dacă spitalul e public sau privat. Pacienţii bolnavi de cancer şi care necesită intervenţii urgente, inclusiv chirurgicale, pot să meargă în străinătate la tratament pe baza formularului 112."

Sorina Pintea mai spune că legislația din Românai nu permite, în acest moment, unui pacient să meargă să se trateze în aceleaşi condiţii ca în străinătate într-un spital privat din România.