​Proiectul legii tuberculozei, care prevede ca bolnavii de TBC să beneficieze de concediu plătit pe toată perioada tratamentului, de indemnizație de hrană și de consiliere psihologică, a fost avizat pozitiv, marți, în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. După avizul din Comisia de Sănătate, proiectul de lege merge la vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Foto:

Proiectul de lege nr. 470/2016, care a fost avizat favorabil de toți membrii Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, prevede:

- dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toți pacienții.

- dreptul la indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă.

- informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

În România se află anual sub tratament 25.000 de bolnavi de tuberculoza, iar 3 români mor în fiecare zi, în medie, din cauza acestei boli.

Proiectul legii tuberculozei a fost elaborat de jurnalista Paula Rusu, alături de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și de Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.