Coaliţia pentru Sănătatea Femeii lansează campania "În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale. Fiecare pacient cu cancer are dreptul la un diagnostic complet", dedicată îmbunătăţirii şanselor de supravieţuire ale pacientelor din România în lupta cu cancerul de sân, cancerul ovarian şi cancerul de col uterin. Campania pune accent pe importanţa promovării unui sistem funcţional de compensare integrală la nivel naţional a testărilor moleculare şi genetice. Efectuarea testărilor moleculare şi genetice are un rol esenţial în stabilirea diagnosticului corect şi complet în fiecare caz de cancer. Alături de diagnosticarea cu precizie a tipului de cancer, în baza acestor rezultate, fiecare pacientă va putea beneficia de un tratament personalizat, adaptat caracteristicilor specifice tumorii.

Screening cancer de sanFoto: Hotnews

Pacientelor le vor fi îmbunătățite, astfel, şansele de a ieşi învingătoare în lupta cu boala. Testările moleculare şi genetice permit inclusiv identificarea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer pe parcursul vieţii (spre exemplu în cazul cancerului de sân sau al cancerului de col uterin).

Prin alocarea unor fonduri de aproximativ 1.5 milioane de euro pentru compensarea integrală a testelor necesare în tratarea cancerului de sân şi ovarian şi prin identificarea unor mijloace de compensare a testărilor pentru cancer uterin, statul român ar îmbunătăţi şansele de tratare cu succes a aproximativ 40% din noile cazuri de cancer feminin din România.

Testările moleculare şi genetice sunt astăzi parte din managementul cancerelor feminine la nivel internaţional şi european, recomandarea efectuării lor fiind prezentă în Ghidul Societăţii Europene de Medicină Oncologică. Statul român a făcut paşi importanţi în această direcţie, prin decontarea unora dintre aceste teste, însă până în acest moment costurile sunt compensate doar parţial şi numai pentru anumite tipuri de cancer.

"Noua campanie a Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii îşi propune să aducă la cunoştinţa opiniei publice, pacientelor şi factorilor de decizie necesitatea unui sistem naţional de decontare integrală a testărilor moleculare şi genetice în cazul cancerului de sân, al cancerului de col uterin şi al cancerului ovarian. Pe parcursul următoarelor luni dorim să creştem gradul de interes faţă de această problematică, să prezentăm beneficiile concrete ale testărilor moleculare şi genetice şi să argumentăm ceea ce considerăm că este un cost extrem de uşor de asumat de căte statul român în instituirea unui sistem naţional de decontare integrală a testărilor moleculare şi genetice pentru cele mai răspâdite tipuri de cancer feminin. Vom arăta cum cu un efort bugetar de ordinul a câteva milioane de lei, mii de paciente din România vor avea o şansă mai bună de a învinge această boală cumplită. Le mulţumim anticipat tuturor celor care ne vor fi alături în acest nou demers al Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii", a declarat Mihaela Geoană, preşedinte al Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.

În cadrul campaniei "În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale. Fiecare pacientă cu cancer are dreptul la un diagnostic complet", Coaliţia pentru Sănătatea Femeii promite că îşi va asuma o agendă publică activă în susţinerea importanţei testărilor moleculare şi genetice şi va dezvolta un dialog activ cu reprezentanţii mass-media, cu factori de decizie politică şi instituţională, cu alte asociaţii şi organizaţii interesate să susţină acest demers.