​83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat anul acesta în România, iar 50.902 români au murit, în ultimul an, din cauza acestei boli, arată datele Global Cancer Observatory, platforma internațională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume, care a publicat noi recent date statistice pentru România, după o pauză de 6 ani. Comparativ cu precedentul raport Global Cancer Observatory, din anul 2012, cifrele arată că procentul incidenței bolii, dar și cel al mortalitătii legate de cancer, au crescut în România.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, incidența primelor 10 cele mai frecvente tipuri de cancer a crescut cu aproximativ 6 procente fața de 2012, în timp ce mortalitatea a crescut cu aproape 5 procente.

Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul de plămâni (13,6%), urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%).

Acestea sunt cele 10 tipuri de cancer cu cea mai mare incidență în România și ele reprezintă aproape 70% din totalul cazurilor de cancer.

Numărul cazurilor de cancer colorectal a înregistrat cea mai mare creștere din 2012 pana acum, în timp ce în cazul cancerului de sân apare o ușoară scădere a incidenței față de 2012.

Cancerul de plămâni este responsabil de aproximativ 30% dintre decesele cauzate de cancer în România. Este urmat de cancerul colorectal (aprox. 17% dintre decese), cancerul de sân (aprox. 10%), cancerul de ficat și cancerul de stomac(aprox. 9% fiecare) si cancerul de pancreas (aprox. 8%).

Mortalitatea în cazul cancerului de sân, însă, a scăzut la aproape jumătate față de 2012.

Global Cancer Observatory este o platformă web interactivă care publică statistici internaționale despre cancer, folosind cele mai noi date ale insitutelor locale de statistică. Este un proiect al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC).