Cercetătorii James Allison și Tasuku Honjo au fost distinși, luni, cu Premiul Nobel pentru Medicină pentru cercetările lor în domeniul terapiei pentru cancer, a anunțat luni Comitetul Nobel, potrivit Reuters. Allison și Honjo au fost recompensați cu Nobelul pentru medicină pentru cercetările lor privind legătura dintre sistemul imunitar și tratarea cancerului, au arătat reprezentanții Comitetului Nobel.

Castigatorii Nobelului pentru MedicinaFoto: NobelPrize.org

Imunologul american James Allison și imunologul japonez Tasuku Honjo s-au axat pe studierea capacității sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase.

Cancerul ucide anual milioane de persoane în întreaga lume și reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru medicina actuală. Prin cercetările lor privind stimularea capacității sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, James Allison și Tasuku Honjo au adus noi principii în terapia pentru cancer, este concluzia Comitetului Nobel.

James Allison a studiat o proteină care acționează ca o frână pentru celulele canceroase în cadrul sistemului imunitar, aceasta putând determina sistemul imunitar să atace celulele canceroase. Studiile sale au stat la baza dezvoltării unui nou tratament împotriva cancerului. Tasuku Honjo a descoperit, la rândul său, o proteină care poate încetini evoluția celulelor canceroase.

James Allison (70 de ani) este directorul consiliului științific al Institutului de Cercetare a Cancerului din New York, președintele Departamentului de imunologie și directorul executiv al platformei de imunoterapie de la Centrul pentru Cancer din Houston.

Tasuku Honjo (76 de ani) este director general adjunct și profesor la Institutul universitar pentru studii avansate din Kyoto și profesor la Universitatea din Kyoto.

Cei doi cercetători vor fi recompensați, pe lângă prestigioasa distincție, și cu un premiu de 9 milioane de coroane suedeze (echivalentul a un milion de dolari).

În 2017, Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit cercetătorilor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young, pentru "descoperirile lor în ceea ce privește mecanismele moleculare care controlează ceasurile biologice".

Nobelul pentru Medicină este cel care deschide, în fiecare an, seria Premiilor Nobel. În zilele următoare vor fi anunțați și laureații celorlalte Premii Nobel pe anul 2018.