Sorina Pintea a subliniat că "Domnul ministru Teodorovici a venit cu precizări spunând exact la ceea ce s-a referit. Nu se referea la faptul că cetăţenii din România nu vor beneficia de servicii egale pe programe de sănătate. Aşa cum a precizat, noi suntem cei care trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient din România."
"Pacienţii din România au dreptul la aceleaşi servicii de calitate ca şi în ţările vest europene, cu care întotdeauna ne comparăm, dar din păcate avem cea mai mică contribuţie din Europa şi contribuim 5 milioane pentru 17 milioane. Domnul ministru Teodorovici a venit cu precizări spunând exact la ceea ce s-a referit. Nu se referea la faptul că cetăţenii din România nu vor beneficia de servicii egale pe programe de sănătate. Aşa cum a precizat, noi suntem cei care trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient din România", a adăugat ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.
Sorina Pintea mai promite că, în primul rând, se vor căuta "găurile negre" din sistemul medical: "Sunt mai multe soluţii. (...) Vom începe în primul rând cu soluţia cea mai simplă - a căuta găurile negre din sistem. Pentru că încă există, le ştim foarte bine, le ştiţi şi dumneavoastră, dar timpul a fost foarte scurt, inclusiv acele controale pe care noi le-am demarat în diverse locuri vin tocmai în sprijinul acestor idei. Deci, întâi să începem să facem curăţenia, să vedem exact unde se duc banii, dacă banii sunt cheltuiţi eficient şi apoi să căutăm şi soluţii alternative văzând câţi bani mai avem nevoie. (....) Sistemul de asigurări de sănătate din România este social. Contribuim cu toţii inclusiv pentru cei neasiguraţi. De aceea, sumele sunt limitate pentru accesul la servicii de sănătate. Dar nu este România singura ţară. Pot să vă dau exemplu Anglia, unde o simplă programare la ecograf durează 3,4,5 luni. (...) Este vorba despre lucruri pe programare. Nu aşa se pune problema în urgenţă . Din punct de vede inclusiv legislativ (...) pachetul minim pentru o urgenţă asigură urgenţele medico-chirugicale, bolile cu potenţial endemic, sarcina şi lăuzia. Pentru programări sumele sunt limitate lunar şi se aşteaptă."
Pachete de servicii medicale diferențiate în funcție de contribuția la asigurările de sănătate - este o propunere lansată vinerea trecută de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. "În funcție de cât plătești pe CASS, să ai făcute mai multe variante, pachetul 1, pachet de bază, ai un alt venit la care se plătește CASS, deci implicit o contribuție mai mare, atunci ai al doilea pachet, cu alt tip de servicii, ăsta cred că e sistemul logic", a afirmat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanțelor nu a avansat niciun termen de la care s-ar putea aplica această propunere.
Întrebat de jurnaliști dacă, în cazul în care această propunere s-ar concretiza, persoanele cu posibilități financiare reduse ar urma să beneficieze de mai puține servicii, Teodorovici a răspuns: "Bun, atunci lăsăm sistemul așa și plătim toți la fel. Dacă plătim diferit e normal să fie mai multe variante, pachete de servicii pe care un contribuabil să le primească, nu e normal să fie asta abordarea?"
Platesti o tona de bani cat esti tanar si sanatos iar cand ajungi pensionar si incepi sa ai probleme de sanatate stramba asistentele din nas, cat mai vrei sa traiesti mamaie/tataie? Fara exceptie, cu toate rudele in varsta cu care am ajuns pe la spital asta era atitudinea. Un fel de asistati social tolerati, desi poate platisera ani de-a randul.
Bine ca le-ati marit salariile, dar tot urat se poarta.
Serviciile medicale sunt proaste pentru ca SE FURA cam 80-90% din fonduri. Cum? Licitatii trucate si achizitii directe cu firme "prietene", medici care fac afaceri personale in spitalele de stat, sporuri nejustificate acordate la salariile "celor alesi" etc. Sunt zeci de metode.
Iar Pintea vine si ne spune ca nu platim destul? Sac fara fund, asta e sistemul medical romanesc. Opriti coruptia si vor fi bani.
Nu mai vorbesc de incompetență, prostie și neam-prostie.
Astea par cauzele văzute de pe partea contribuitorilor.
O a doua problemă ar fi că forța de muncă a plecat în străinătate, dar părinții lor pensionari au rămas aici și solicită sistemul medical (mulți neplătind contribuții). Asta ne-a dat peste cap sistemul bugetar, de la medici la pensii etc.: nu sunt destui contribuabili pentru câți consumatori de servicii bugetare avem. Soluția este să atragem forța de muncă înapoi, să le dăm mici granturi & facilități fiscale ca să înceapă afaceri etc.
Medicamente? Trebuie sa faci un drum peste granița , Bulgaria, Ungaria , R. Moldoveneasca ..
Și doctori? Mergem in Vest după ei , chiar și in SUA, cunosc personal 30-40...dar suntfoaete mulți ...
de un' sa dea omul mai mult, daca remuneratie e mica, dupa bujet, coana sorino.
daca tot nu platesc salarii ca'n vest, macar sa faca ca americanii, patronii sa deschida contracte colective de asigurari medicale cu societatile de asigurari, politze care sa acopere toti salariatii, de la administratie la ultimul surubar din companie. asta complementar la asigurarile de stat. cum e in canada. nu'ti convin ingrijirile la stat, mergi la doctor particular si suporti diferenta intre cat plateste statul pana la onorariul cerut de doctor. din pozanar, sau dintr'o asigurare complementara, facuta de patron, sau de tine personal.