În România există un climat general de îngrijorare și temere privind interacțiunea cu sistemul medical, atunci când oamenii se confruntă cu o problemă de sănătate, iar peste jumătate (59%) dintre pacienții cu boli cronice consideră că nu li se acordă atenția necesară de către sistemul de sănătate, arată studiul Comportamente și atitudini privind bolile cronice în România 2018.

HotNews.roFoto: Hotnews

Principalele concluzii ale studiului Comportamente și atitudini privind bolile cronice în România 2018:

Peste două treimi dintre români se gândesc, cel puțin uneori, că ei sau cineva apropiat ar putea suferi de o boală gravă.

Aproximativ jumătate dintre români (47%) se simt îngrijorați când se gândesc că vor avea nevoie de îngrijiri medicale și aproximativ o treime se simt speriați sau îngroziți.

Majoritatea românilor (59%) consideră că Sistemul Medical Românesc nu acordă atenția necesară bolnavilor cronici.

Aproximativ jumătate dintre români consideră că serviciile medicale de calitate slabă și subfinanțarea sistemului de sănătate sunt principalele probleme cu care bolnavii cronici se confruntă în ceea ce privește afecțiunea cronică.

Familia reprezintă principalul sprijin al bolnavilor cronici, în opinia românilor. La polul opus, există percepția conform căreia bolnavii cronici beneficiază în mică sau foarte mică măsură de sprijinul comunității și cel al Sistemului Medical Românesc.

Peste o treime dintre români (39%) consideră că sunt puțin informați cu privire la bolile cronice.

Aproximativ două treimi dintre români (65%) consideră că bolnavii cronici au acces foarte puțin la cele mai noi și inovatoare tratamente.

O treime dintre români declară că au fost diagnosticați cu o boală cronică de-a lungul vieții, 19% (din totalul respondenților) fiind diagnosticați în ultimii 10 ani.

Cea mai mare parte a românilor declară că au fost diagnosticați cu boli cardiovasculare (20%) și diabet (17%).

Aproximativ o treime dintre bolnavii cronici chestionați (30%) s-au simțit îngrijorați de viitoarea interacțiune cu sistemul de sănătate românesc în momentul în care au fost diagnosticați cu o afecțiune cronică.

Disponibilitatea în farmacii a medicamentelor a reprezentat un aspect care a produs sentimente de îngrijorare (inclusiv spaimă sau chiar groază) pentru o treime a bolnavilor cronici atunci când au aflat că au fost diagnosticați cu o boală cronică.

1 din 3 români are printre cunoscuți cel puțin o persoană care suferă de o boală cronică.

O treime dintre respondenți consideră că bolnavii cronici se confruntă cu dificultăți legate de disponibilitatea tratamentelor în farmacii.

Direcțiile generale privind problemele cu care se confruntă bolnavii cronici:

Climatul general de îngrijorare și temere privind interacțiunea cu Sistemul Medical Românesc atunci când românii se confruntă cu o problemă de sănătate.

Impactul negativ al bolilor cronice asupra tuturor aspectelor vieții bolnavilor cronici.

Lipsa unui sprijin real acordat din partea comunității și a Sistemului Medical Românesc, în general.

Grad de informare destul de scăzut privind bolile cronice.

Asocierea problemelor bolnavilor cronici cu aspectele care țin de un sistem medical deficitar (subfinanțat, de o calitate îndoielnică, neimplicat real în problemele bolnavilor cronici).

Studiul Comportamente și atitudini privind bolile cronice în România 2018 a fost realizat în luna august de către Cult Market Research pentru Coaliția pentru Sănătate Europeană, pe un eșantion de 1.064 de persoane cu vârste de peste 18 ani, reprezentativ la nivel național.

Coaliția pentru Sănătate Europeană, care reunește câteva dintre cele mai importante asociații de pacienți din România, a lansat, săptămâna trecută, campania "Ai dreptul la sănătate ca în Europa", atrăgând atenția că "România este un stat european și cetățenii români trebuie să aibă aceleași drepturi ca toți ceilalți europeni", chiar dacă "sistemul de sănătate românesc se situează de mai mulți ani la finalul clasamentelor europene care măsoară accesul la servicii medicale de calitate și la medicamente de ultimă generație".