Pacienții vor putea refuza accesul medicilor la istoricul personal din dosarul electronic, potrivit unui proiect adoptat de Guvern

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 5 septembrie 2018, 20:31 Actualitate | Sanatate


Medici
Foto: sxc.hu
Istoricul medical al pacientului din dosarul electronic de sănătate este accesibil medicilor numai cu consimțământul pacienţilor, cu excepția unui „sumar de urgență” care este accesibil medicilor din camera de garda sau UPU, potrivit unui proiect de lege adoptat în ședința de Guvern de miercuri, relatează Mediafax.

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, un proiect de lege care introduce în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății un titlu nou, intitulat „Dosarul electronic de sănătate al pacientului”, actul normativ urmând să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere și vot.

„Obiectul prezentului titlu îl constituie reglementarea sistemului dosarului electronic de sănătate, denumit în continuare DES, componentă a Platformei informatice din asigurările de sănătate, care reprezintă înregistrări electronice consolidate la nivel naţional, cuprinzând date şi informaţii medicale necesare pentru medici şi pacienţi. Dosarul electronic de sănătate conţine date şi informaţii clinice, biologice, diagnostice şi terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vieţii pacienţilor", prevede actul normativ.

Potrivit legii, utilizarea dosarului electronic de sănătate are drept scop prioritar creşterea calităţii şi eficienţei actului medical prin accesul imediat la date şi informaţii medicale, precum și furnizarea de date şi informaţii statistice necesare politicilor de sănătate, cu implicarea pacientului ca factor activ al protejării şi promovării propriei sănătăţi prin completarea informaţiilor privind antecedentele personale, fiziologice și patologice, regim de viaţă, precum și prin consultarea directă a datelor medicale proprii din dosarul său de sănătate.

Sistemul DES este un serviciu public furnizat de CNAS, pentru toţi pacienţii care au obligaţia să se asigure în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi pentru toţi furnizorii de servicii medicale pe toate tipurile de asistenţă medicală, indiferent dacă se află sau nu în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.

În cazul pacienților pentru care se constituie DES, datele şi informaţiile sunt structurate în module, respectiv:

- Modulul ”Sumar de urgenţă” cuprinde date despre alergii şi intoleranţe diagnosticate; proteze şi alte dispozitive medicale interne; transplant; fistulă arterio-venoasă; diagnostice și proceduri relevante pentru urgență - grup sanguin și factor Rh.

- Modulul ”Istoric medical” cuprinde date despre alergii şi intoleranţe diagnosticate; diagnostice, proceduri, intervenții și tratamente.

- Modulul ”Antecedente declarate de pacient” cuprinde date despre antecedente medicale heredo-colaterale, antecedente fiziologice, patologice; informaţii despre mediul şi modul de viaţă; informaţii despre consumul de alcool, tutun, cafeină sau droguri.

- Modulul ”Documente medicale” cuprinde date despre fișe de observație, fișe de consultație, trimiteri, recomandări.

- Modulul „Date personale” cuprinde nume, prenume, data naşterii, codul unic de identificare – CID, sex, vârstă.

„Datele şi informaţiile din DES sunt accesibile medicilor numai cu consimțământul pacienţilor, cu excepția datelor și informațiilor din modulul ”Sumar de urgenţă”, care sunt accesibile medicilor care își desfășoară activitatea într-o structură de urgență, respectiv camera de garda, UPU, CPU și serviciile de ambulanță și medicilor care își desfășoară activitatea în asistență medicală primară, numai în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar consimțământul pacientului”, prevede proiectul de lege.

Actul normativ detaliază și cum se exprimă consimțământul pacientului pentru vizualizarea de către medici a datelor și a informaţiilor din DES:

a) înainte de prezentarea la medic – de către pacient, prin configurarea drepturilor de acces la secțiunea dedicată din cadrul propriului dosar sau de către reprezentantul legal, prin configurarea drepturilor de acces în secțiunea dedicată din dosarul electronic de sănătate al pacientului pe care îl reprezintă

b) la prezentarea la medic – prin utilizarea, în prezenţa medicului, de către pacient sau reprezentantul său legal, a matricei de securitate sau, după caz, a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi codului PIN asociat acestuia.

În cadrul dosarului electronic de sănătate propriu, pacienții pot vizualiza istoricul complet al accesării acestuia de către medici.

„Pentru pacienții care refuză în mod expres utilizarea dosarului electronic de sănătate, toate datele existente în dosarul electronic de sănătate al pacientului, precum și datele ce se colectează ulterior refuzului exprimat, se anonimizează, astfel încât pacientul respectiv să nu poată fi identificat în DES, datele fiind utilizate în scopuri de arhivare în interes public, în scopuri de cercetare științifică sau istorică ori în scopuri statistice. Refuzul pacienților de a li se utiliza dosarul electronic de sănătate nu îi privează pe aceștia de acordarea de servicii medicale în cadrul sistemului de sănătate din România", spune proiectul legislativ adoptat de Guvern.

Pentru pacienții care revin în mod expres asupra deciziei de a refuza utilizarea dosarului electronic de sănătate, datele și informațiile vor fi colectate și înregistrate astfel încât pacientul respectiv să poată fi identificat începând cu data înregistrării solicitării de revenire.

„Datele din dosarul electronic de sanatate se păstrează pe întreaga durată de viaţă a pacientului, iar, după decesul acestuia, se arhivează potrivit legii, urmând a fi preluate exclusiv în scopuri de cercetare științifică ori în scopuri statistice, cu excepţia cazurilor în care există dispoziţii legale contrare", se mai arată în proiectul de lege.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1553 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Din una in alta. (Miercuri, 5 septembrie 2018, 21:18)

  nlln [utilizator]

  Pe de o parte publicati date confidentiale din jurnalul pacientului( diagnostic) pe de alta parte ajungeti in cealalta extrema, nici medicul nu mai are acces.
  Medicul are nevoie de acces la toate datele pacientilor.
  Pacientul isi poate bloca un anumit segment al jurnalului si exista bineinteles jurnale care nu sunt accesibile decat anumitor specialitati ( jurnalele extinse din psihiatrie ) .
  Medicul care are acces la jurnal este OBLIGAT sa respecte confidentialitatea in caz contrar isi pierde legitimatia si ajunge la inchisoare.
  Folosirea in scopul santajului( cum s-a intamplat cu Valcov, intre noi fie vorba-si-a ascuns tablourile prin cimitire sau peretii apartamentului in schimb a publicat pe internet fisa altcuiva) este aspru pedepsita.
  Mult mai interesant ar fi fost sa publice Valcov pe internet fiecare tablou pe care l-a achizitionat( o opera de arta este admirata cu mare placere de fiecare data) si sa se abtina de la a publica date din fisele personale ale celor ce iau atitudine impotriva PSD.
  • +3 (3 voturi)    
   Este greu de dovedit (Joi, 6 septembrie 2018, 0:29)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   Ca medicul ti-a incalcat confidentialitatea. Si ai nevoie de avocati, timp si bani pierduti.
   Si unde faci reclamatie??? Ministerul Sanatatii. ITM, Colegiul Medicilor, Tribunal, ANPC, Anspdcp, institutia in care lucreaza??? Cam de cate cazuri de medici gasiti vinovati in tara noastra ai auzit? Si nu spune ca toti au respectat legile...
   Probabil ca daca te numesti Michael Schumacher, datele iti sunt protejate, altfel...

   Fumatul a fost interzis complet pentru ca legile in vigoare nu erau respectate. Practic, s-a dat o lege si mai dura. Cam asa e aici.

   Daca simiti ca datele tale trebuie vizualizate de catre medic, nu ai decat sa ii dai acces la ele.
   Nu vrem sa le poata vedea alii (vezi Facebook/Cambridge Analytica).
   • 0 (0 voturi)    
    !!! (Joi, 6 septembrie 2018, 8:59)

    nlln [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

    Inteleg.

    In Romania cea mai mare problema este reprezentata de sistemul folosit de Casa de Sanatate.

    Candva..poate si acum , medicul de familie spre exemplu, platea abonament unei firme de intretinere a sistemului( parca DOCS?!) .

    Absolut ilegal.
    Tot ce contine date personale, inclusiv sistemul de raportare este proprietatea Casei de sanatate, inclusiv intretinerea/ protectoia.
    Casa de asigurari devine raspunzatoare pentru datele din sistemul respectiv.
    Medicul se poate inlogga cu un card.
    Astfel se poate urmari incepand cu ora la care s-a inloggat, tot ce a vizualizat in acest sistem.
    Tot ce citeste, scaneaza sau ce ii trece prin cap.
    Este un Control eficient.
    CIne doreste acest lucru?
    Nimeni:
    De ce ?
    Nu am raspuns.
 • +1 (1 vot)    
  si atunci? (Miercuri, 5 septembrie 2018, 21:41)

  codyrocco [utilizator]

  mai bine se desfiinteaza DES. e inutil, daca doar anumiti medici [aia din UPU] pot accesa datele pacientului.
  ...oricum nu functioneaza in trei sferturi din cazuri...
  • +1 (1 vot)    
   Nu e chiar inutil, (Joi, 6 septembrie 2018, 0:36)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

   Deoarece sant persoane care doresc ca medicii sa le poata vizualiza informatiile.
   Acest dosar e pentru EI.

   Despre problemele tehnice, nici nu stiu e sa zic...

   N-ar fi mai bine sa se puna la punct legislatia referitoare la accesul la aceste informatii, cu pasi clari de urmat in cazul un care suspectezi un abuz (de exemplu, sa se puna la dispozitie un TelVerde, ceva), si numai DUPA ce se rezolva asta, eventual, din pacate, sa devina obligatoriu acest dosar?
 • +2 (2 voturi)    
  ok...? (Miercuri, 5 septembrie 2018, 21:47)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Domnul Vâlcov va avea, evident, acces la ele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by