Niciun pacient nu a avut de suferit în perioada în care instalaţia de aer condiţionat care deservea blocul operator şi secţiile de terapie intensivă ale Institutului Clinic Fundeni a fost defectă, în prezent fiind montat un nou aparat, a declarat managerul spitalului, medicul Carmen Orban.

Institutul FundeniFoto: AGERPRES

"Este adevărat că în urmă cu aproximativ două săptămâni chillerul care deservea blocul operator chirurgie şi secţiile de terapie intensivă a fost defect, a fost o defecţiune apărută brusc. Vorbim despre un chiller care funcţiona perfect normal, deşi avea o vechime de peste zece ani şi o evaluare a lui de costuri foarte mari. Acest chiller a fost stricat, în urma verificărilor s-a constatat că nu ştim cum, în mod surprinzător, în freon a intrat apă. Ca atare tot aerul condiţionat în blocul operator şi secţiile de terapie intensivă nu mai funcţiona normal. Instantaneu s-au luat măsuri de extremă urgenţă. Au fost depistate şi luate probe epidemiologice de peste tot, din toate saloanele şi blocul operator, a fost restricţionat programul operator la pacienţii cronici care au fost amânaţi, pentru că era mult mai sigur pentru ei să fie operaţi în condiţii de maximă siguranţă decât în condiţii de provizorat, şi au fost efectuate numai operaţii în regim de urgenţă, pentru că a fost efectuată o soluţie tehnică provizorie prin care două săli de operaţie funcţionau normal. (...) În ciuda avariei foarte grave, la Institutul Clinic Fundeni, pacienţii au fost permanent în siguranţă şi măsurile au fost luate prompt astfel încât activitatea să reintre în normal", a explicat Carmen Orban, citată de Agerpres.

Potrivit medicului, măsurile au fost luate într-un timp foarte scurt, fiind demarate procedurile de licitaţie publică pentru achiziţionarea unui nou chiller, în prezent fiind deja instalat acest aparat.

"În câteva zile a fost făcută licitaţie publică şi s-a achiziţionat aparatul necesar. (...) Au fost demarate proceduri de licitaţie publică. Vorbim de o valoare mare de peste 250.000 lei fără TVA. Ca atare a fost nevoie de o licitaţie publică. S-a demarat urgent procedura de licitaţie. A fost desemnat un câştigător şi a fost achiziţionat acel aparat care a fost şi montat, iar în acest moment este funcţional. Toate probele arată că valoarea temperaturii în absolut toate saloanele şi sălile de operaţie este normală şi acum au fost recoltate probe epidemiologice pentru că noi acest lucru îl facem în timp real, deşi avem soluţii alternative de dezinfecţie. (...) Au fost temporizate intervenţiile chirurgicale numai la pacienţii cronici. Niciun pacient nu a avut de suferit", a precizat Carmen Orban.