​Guvernul britanic intenționează să introducă în legislație acordul prezumat privind donarea de organe, ceea ce ar însemna că toate persoanele de peste 18 ani devin potențiali donatori de organe în momentul în care ajung în moarte cerebrală, exceptând cazurile când aceștia specifică în mod clar, în timpul vieții, că nu doresc să își doneze organele după moarte. BBC a publicat luni, în debutul Săptămânii Donării de Organe, povestea unui bărbat care așteaptă de 9 ani un transplant de cord.

OperatieFoto: Agerpres

6.133 de persoane se află, în acest moment, pe listele de așteptare pentru un transplant în Marea Britanie, iar 411 oameni au murit, anul trecut, în această țară, așteptând un transplant.

În cazul în care autoritățile britanice ar începe acum procesul de introducere a acordului prezumat în legislație, acesta ar urma să producă efecte începând din primăvara anului 2020. Guvernul britanic afirmă că o astfel de reglementare ar salva anual în jur de 700 de vieți.

Se estimează că, în ultimul an, 3.000 de potențiale transplanturi nu au fost efectuate în Marea Britanie deoarece familiile potențialilor donatori nu au fost de acord cu donarea organelor.

80% dintre oameni susțin donarea de organe, însă doar 33% dintre ei transmit familiei că sunt de acord cu donarea, în momentul în care vor ajunge în moarte cerebrală.

Țara Galilor a introdus deja acordul prezumat în legislație, Scoția intenționează să facă acest lucru, iar Irlanda de Nord și-a manifestat, de asemenea, interesul.

Acordul prezumat funcționează în majoritatea țărilor europene. În restul țărilor, printre care și România, funcționează acordul informat - membrii familiei trebuie să își dea acordul pentru eventuala donare a organelor după ce pacientul intră în moarte cerebrală.

Bărbatul care așteaptă de 9 ani un transplant de cord

Gareth Evans (45 de ani) este cel mai vechi pacient din Marea Britanie înscris pe lista de așteptare pentru un transplant de cord. El așteaptă un transplant de 9 ani.

Sănătatea sa este în declin și, cu prilejul Săptămânii Donării de Organe, îi îndeamnă pe oameni să se înscrie în Registrul donatorilor din Marea Britanie. Povestea lui a fost publicată luni de BBC, în prima zi a Săptămânii Donării de Organe.

Gareth Evans a fost supus unu transplant de cord în 1990, când avea doar 17 ani, el suferind de o boală gravă a mușchiului inimii. Cordul care i-a fost transplantat atunci "are" deja 28 de ani și nu mai funcționează normal.

Gareth Evans și-a petrecut ultimele 3 luni într-un spital din Manchester.

"N-am crezut niciodată că va dura atât de mult pentru a găsi un donator", a povestit el pentru BBC.

Gareth Evans este căsătorit, are doi copii în vârstă de 10, respectiv 13 ani și mărturisește că i-a fost mai ușor să treacă printr-un transplant la vârsta de 17 ani decât acum, când își face griji pentru soția și copiii săi.

Medic: Oamenii nu comunică la timp membrilor familiei dorința lor privind donarea de organe

Anthony Clarkson, directorul unui centru de transplant din Marea Britanie, spune că principala problemă este, în opinia sa, faptul că, cel mai adesea, oamenii nu comunică membrilor familiei dorința lor privind donarea de organe.

"Familiile ne spun, cel mai adesea, că nu știu dacă ruda lor dorește să fie donator de organe și, prin urmare, de multe ori spun nu", potrivit lui Anthony Clarkson. "Alteori, discuția pe această temă cu membrii familiei vine abia când persoana este prea bolnavă și este prea târziu", adaugă el.

"Știm că legislația privind donarea de organe ar urma să se schimbe, dar adevărul este că oamenii așteaptă acum un organ și riscă să moară, așa că este important să vă dediceți acum dacă vreți sau nu să fiți donatori de organe", încheie Anthony Clarkson.