Campanie de donare de sânge în perioada 31 august - 2 septembrie în București

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 28 august 2018, 17:51 Actualitate | Sanatate


Donare de sange
Foto: Pixabay
Campania "Dăruieşte timp un pic altfel, donează sânge !", ajunsă la cea de-a șaptea ediție, se va desfăşura în perioada 31 august-2 septembrie în Bucureşti. Recoltarea de sânge va fi realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în condiţii de siguranţă, folosind instrumente de unică folosinţă.

"La fiecare donare se recoltează 450 ml de sânge, din care se obţin produse sanguine care vor fi folosite pentru salvarea a până la trei vieţi omeneşti", se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Donatorii vor trebui să aibă asupra loc cartea de identitate şi să fi consumat înainte micul dejun (un sandwich cu carne slabă, legume şi fructe consistente).

De asemenea, este important să nu fumeze înainte şi după donare, timp de o oră.

Condiţiile minime pentru donare sunt: vârsta între 18 şi 60 de ani, greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg (femeile), 60 şi 110 kg (bărbaţii), să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi suferit de hepatită - de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, pentru femei să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în cea menstruală (trebuie să treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruaţiei).

Înainte de donare va fi completat un formular, iar apoi donatorii vor beneficia de un consult medical rapid (anamneza, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului şi hemoglobinei etc.), în urma căruia medicii vor decide dacă sunt apţi pentru donare.

În ediţia precedentă a campaniei "Dăruieşte timp un pic altfel, donează sânge !", din mai 2018, 234 persoane au răspuns apelului. Dintre acestea, 175 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 78,75 de litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 437 de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală.

În cadrul acestor campanii, donarea de sânge este benevolă (nu se oferă bonuri de masă şi adeverinţe), precizează organizatorii campaniei.

Persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienţii din spitale sunt aşteptate la intrarea principală din centrul comercial Sun Plaza, în perioada 31 august-2 septembrie, între orele 9.00 şi 13.00.

483 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version