Un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii a descoperit că oamenii care fac sport de mai multe ori pe săptămână au o mai bună sănătate mintală decât cei care nu fac deloc exerciții fizice, iar sporturile de echipă și cele care implică grupuri sociale au cele mai multe efecte pozitive, relatează Reuters.

Alergare in parcFoto: Alerg.ro

Cercetarea arată, de asemenea, că mai mult sport nu aduce după sine tot timpul creșterea bunăstării psihologice, iar oamenii care fac sport în fiecare zi au niveluri scăzute de sănătate mintală.

Exercițiile fizice timp de 45 de minute de trei ori până la cinci ori pe săptămână au fost asociate cu beneficii mai mari, potrivit rezultatelor studiului publicat în The Lancet Psychiatry.

Stdiul a inclus toate tipurile de activitate fizică, de la îngrijirea copilului, treburi casnice, tunderea peluzei și pescuit până la ciclism, sala și alergatul sau schiatul.

Sportul este cunoscut pentru beneficiile sale și reducerea riscului unor boli de inimă, infarct, diabet, dar legăturile cu sănătatea mintală nu erau foarte clare.

Anumite rezultate sugerează că exercițiile fizice pot îmbunătăți sănătatea mintală, dar experții notează că s-ar putea și invers.

Cercetătorii au folosit datele a 1, 2 milioane de adulți din toate cele 50 de state. Oamenilor li s-a cerut să estimeze cât de des în ultimele 30 de zile ar spune despre sănătatea lor mintală că nu a fost bună, pe baza stresului, depresiei și problemelor emoționale. Rezultatele au fost adaptate în funcție de vârstă, rasă, gen, starea civilă, venit, educație, statutul profesional, greutate, sănătate fizică și diagnosticele privind depresia.

În medie, participanții au avut 3, 4 zile de stări de rău psihic, potrivit rezultatelor cercetării. Persoanele care fac sport au raportat cu 1, 5 mai puține zile (pe lună) cu stări de rău psihic decât cei care fac sport.

Toate tipurile de mișcare au fost legate de stări mintale de bine, însă asocierile cele mai puternice au fost făcut cu sporturile de echipă, ciclism, aerobic și sala.