Ministerul Sănătăţii se află în discuţii avansate cu Germania şi Ungaria pentru preluarea pacienţilor din România care au nevoie de transplant de organe, a declarat joi, la Piatra-Neamţ, ministrul Sorina Pintea. Aceasta a explicat că şi echipe de medici din ţara noastră pot realiza operaţii de transplant, însă problema în România este lipsa organelor.

Sorina PinteaFoto: Agerpres

"Marea majoritate a procedurilor de transplant pulmonar se pot face şi în România. Marea problemă a noastră este donarea de organe. Ce nu este compatibil în România putem trimite în străinătate. Avem semnale că în străinătate ne vor primi pacienţii, în Ungaria şi Germania, nu Viena. Viena nu mai ia, ne-a trimis din ianuarie 2018 un comunicat că nu mai ia niciun pacient din străinătate. Cel mai avansat suntem în discuţii cu Germania, foarte avansat. Cei de acolo mi-au spus: 'să ştiţi că echipa voastră, de la Bucureşti, care lucrează cu medici din Germania, ar putea să facă, dar avem nevoie de organe'. Dacă nu promovăm donarea de organe nu vom putea face niciodată transplant", a declarat Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul Sănătății a adăugat că nu există o problemă financiară pentru transplantul de organe şi a dat exemplul unui dosar aprobat pentru un transplant în străinătate care a costat 500.000 euro: "Dacă pacientul este înscris pe lista de transplant şi a fost evaluat de o comisie din România, acest pacient poate să intre în discuţie pentru un transplant pulmonar în străinătate. Ieri, la prezentarea bilanţului, am spus că am aprobat la Ministerul Sănătăţii un dosar de 500.000 euro pentru finanţarea unui transplant pulmonar la o pacientă aflată în străinătate, şi căreia i s-a transplantat. Ea a avut norocul să primească plămânul în două-trei zile. Este o chestiune de compatibilitate. Deci nu este o problemă financiară a statului român, ci de acceptare a pacienţilor din România în anumite centre. Nu o fac doar dacă cazul este depăşit şi comportă prea multe riscuri."

În maximum o lună, toate registrele cu cei care au nevoie de o operaţie de transplant vor fi publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Transplant, mai spune Sorina Pintea.