Societatea Română de Dermatologie derulează o campanie pentru prevenirea şi depistarea cancerului de piele pe plajele din sudul litoralului, anunță Primăria din Mangalia. "În această vară, campania EuroMelanoma Day, ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie, promovează mesajul 'Ştiaţi că cea mai frecventă formă de cancer este cancerul de piele?' şi are ca scop prevenţia, depistarea şi tratamentul cancerului de piele, în toate stadiile sale", arată Primăria din Mangalia, într-un comunicat citat de Agerpres.

Pe litoralFoto: Agerpres

Societatea Română de Dermatologie a derulat şi în perioada mai-iunie 2018 o campanie similară în unităţi de învăţământ din Bucureşti, Iaşi, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Constanţa, Oradea, Sibiu şi Craiova, dar şi în alte locuri precum unităţi de producţie, companii multinaţionale etc.

Pe plajele din sudul litoralului, campania se va desfăşura simultan în trei zone, cu participarea a 12 medici dermatologi din ţară: "O amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat se va desfăşura în perioadele 3-5 august şi 17-19 august, simultan în trei staţiuni din sudul litoralului, respectiv: Mangalia (plaja Laguna), Jupiter (plaja Jupiter) şi Venus (plaja Perla Venusului). Special pentru turişti, SRD în parteneriat cu Primăria Mangalia oferă consultaţii de specialitate, în perioada menţionată, între 8,00-12,00 şi 15,00-18,30, unde 12 medici dermatologi din ţară, câte patru în fiecare staţiune, vor oferi consultaţii şi informaţii gratuite pacienţilor, dar şi turiştilor doritori de investigaţii de prevenţie. Pe lângă informaţii legate de depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, aceştia vor mai primi şi mostre de creme fotoprotectoare", se precizează în comunicat.

Potrivit organizatorilor campaniei, trendul crescător al respectivei boli poate fi stopat, cancerul de piele putând fi tratat dacă este depistat la timp.

"În acest sens, specialiştii recomandă tuturor să se protejeze întotdeauna când se expun la soare, să evite expunerea prelungită şi să se adăpostească de soare sub o umbrelă şi, pe cât posibil, să evite expunerea la soare la orele prânzului. Alte sfaturi ale dermatologilor se referă la: îmbrăcămintea corespunzătoare (purtarea hainelor în culori deschise, a hainelor cu mâneci lungi, o pălărie cu bor larg şi ochelari de soare cu protecţie UV (...); aplicarea cremelor cu protecţie solară (este indicată verificarea factorilor de protecţie solară ridicată atât împotriva radiaţiilor UVA, cât şi a celor UVB, cu reaplicare constantă, deoarece aceste creme au efect maxim după aproximativ 30 de minute, iar efectul durează în medie 2-3 ore", mai precizează Primăria din Mangalia.

Potrivit inițiatorilor campaniei, cel mai mare risc de a dezvolta probleme de sănătate îl prezintă copiii, pe termen lung, legate de expunerea prelungită la soare, recomandându-se o atenţie sporită pentru prevenirea arsurilor solare şi utilizarea cremelor cu altă compoziţie, speciale pentru cei mici: "Organizatorii evenimentului mai recomandă urmărirea şi verificarea pielii pentru leziunile care îşi schimbă dimensiunea, culoarea şi/sau forma, se diferenţiază faţă de restul leziunilor (semnul 'răţuşca cea urâtă'), sunt asimetrice sau au margini neregulate, sunt aspre (uneori se pot simţiţi leziunile înainte ca ele să devină vizibile), prezintă multe culori pe suprafaţă, sunt pruriginoase, sângerează sau supurează şi au aspect perlat, arată ca o rană, dar nu se vindecă. În aceste situaţii, prezentarea la medic este iminentă."