Virusul West Nile a fost confirmat la încă două persoane, o femeie și un băiat din Brăila, Direcţia de Sănătate Publică luând primele măsuri de alertare a instituțiilor abilitate. Cei doi pacienți sunt în afara pericolului, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primele două cazuri de West Nile din acest an de la Brăila au fost confirmate la un copil de 11 ani și la o femeie de 69 de ani, care au fost înțepate de țânțari.

Potrivit reprezentanților DSP Brăila, în ambele cazuri este vorba despre forme ușoare ale bolii, iar persoanele au primit tratament și au fost externate din Spitalul Județean Brăila.

„Primul caz este un copil, băiat în vârstă de 11 ani, iar al doilea caz, o persoană adultă, o femeie de 69 ani. În ambele cazuri avem o evoluție bună, fără complicații. Cazurile au fost confirmate în mod official, am primit confirmarea pentru cazul al doilea. Persoanele nu mai sunt internate în spital”, a declarat pentru Mediafax directorul Direcției de Sănătate Publică Brăila, Gabriel Ciochină.

Sursa citată a mai spus că au fost luate măsuri de informare a autorităților locale și centrele de transfuzie despre cazurile de West Nile. Conform legii, zonele în care locuiesc cele două persoane vor fi monitorizate iar pe spațiile verzi se va face dezinsecție.

„Copilul este din oraș, iar al doilea caz este jumătate din oraș, jumătate din mediul rural. Am luat măsuri, am retransmis toate informațiile către centrele de transfuzie, către Spitalul Județean, către medicii de familie și către Prefectură. Sper să facă din nou stropirea spațiilor verzi în zonele frecventate de cei doi, după ce se termină ploile, altfel soluția nu mai are efect”, a mai spus Ciochină.

Virusul West Nile a fost confirmat miercuri și la Bacău, la un pacient în vârstă de 75 de ani. Direcţia de Sănătate Publică Bacău a alertat instituţiile abilitate pentru monitorizarea atentă a situaţiei, pacientul fiind internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

West Nile este un tip de virus răspândit de ţânţari. Factorii care favorizează apariția epidemiilor în Europa sunt temperaturile ridicate, valurile de căldură ce urmează după ploi abundente și intensificarea circulației de călători și mărfuri.

Specialiștii atrag atenția că, în cele mai multe cazuri, infecția nu prezintă iniţial simptome, dar, când acestea apar, sunt foarte variate și se manifestă în special prin febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, până la apariția cazurilor din Brăila, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate 12 cazuri de infecție cu West Nile, în șapte județe și municipiul București.