Criza imunoglobulinei, declanșată în urmă cu exact un an în România, este în acest moment rezolvată. "În depozitele Unifarm se află cantitatea de imunoglobulină necesară pacienților din România", a declarat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la prezentarea bilanțului după 6 luni de mandat. Informația a fost confirmată, pentru HotNews.ro, de reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Copil dependent de imunoglobulinaFoto: Arhiva personala Stela Pirvu

"Veți spune că mai sunt sincope, inclusiv eu primesc telefoane, dar acestea nu mai țin de Ministerul Sănătății, țin de fiecare spital în parte, de fiecare manager în parte", a adăugat Sorina Pintea.

Reamintim că Ministerul Sănătății a activat, pe data de 5 martie, Mecanismul european de protecție civilă în cazul imunoglobulinei, medicament a cărui lipsă de pe piața din România a fost reclamată de pacienți încă din vara anului trecut.

Imunoglobulinele sunt substanțe obținute din plasmă sanguină umană și sunt medicamente esențiale pentru pacienții cu imunodeficiențe primare și boli autoimune. În lipsa administrării lor, pacienții dependenți de imunoglobulină riscă să nu își mai poată desfașura activitatea, să fie imobilizați la pat și, în cele din urmă, sunt în pericol de moarte. În plus, orice virus, inclusiv o banală răceală, le poate fi fatal. De asemenea, medicii atrag atenția că, în lipsa tratamentului, pacienții cu imunodeficiențe primare riscă să râmână cu sechele ireversibile din punct de vedere fizic.

Potrivit Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiente Primare (ARPID), în România sunt în jur de 500 de bolnavi care fac tratament cu imunoglobulină, o parte dintre ei copii. O a doua categorie - câteva sute - sunt pacienții cu boli autoimune. Dacă pacienții cu imunodeficiențe primare depind de imunoglobulină la fel cum pacienții cu diabet sunt dependenți de insulină, în cazul celor cu boli autoimune, tratamentul cu imunoglobulină este necesar în situații de criză.