Ministerul Sănătății a semnat sau este în curs de a semna "în 2-3 zile" contracte de proiectare a unor centre pentru pacienții cu arsuri grave, finanțate prin Banca Mondială, la spitalul Bagdasar Arseni din București, Spitalul Grigore Alexandrescu din București, Spitalul Judeţean din Timişoara și Spitalul Județean din Târgu Mureș. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la prezentarea bilanțului după 6 luni de mandat, ea subliniind că despre aceste centre "s-a vorbit mult" încă din anul 2012, apoi după incendiul din clubul Colectiv, iar "aceste clădiri trebuiau să fie gata (...) dar, din păcate, nu s-a făcut foarte mult".

Incendiul din clubul ColectivFoto: ISUMB

"Încă din 2012, apoi după incendiul din Colectiv s-a discutat, la fel, despre intenții. Din păcate, nu s-a făcut foarte mult. Aceste clădiri trebuiau să fie gata", afirmă Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a precizat că "Am reușit să semnăm contracte sau să le avem în curs de semnare - asta însemnând 2-3 zile - contracte pentru proiectarea acestor clădiri. Aceste clădiri trebuiau să fie gata, dar am semnat aceste contracte de proiectare, ceea ce este un mare pas înainte pentru spitalele din Timișoara, Târgu Mureș, Bagdasar Arseni din București, Spitalul Grigore Alexandrescu."

În România există doar şase paturi care au condiţii de siguranţă reală pentru pacienţii arşi, declara ministrul Sănătății pe 24 iulie, explicând astfel decizia de a-i transfera la un spital din Belgia pe cei doi răniţi grav în urma exploziei unui panou electric de la Complexul Energetic Oltenia.

Citește și: