O echipă medicală condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. dr. Mihai Ionac, a efectuat cu succes o procedură endovasculară, în premieră naţională, la un tânăr de 19 ani, care a suferit cea mai gravă formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior, în urma unui accident sportiv, şi care era în pericol de amputare, relatează Agerpres. Procedura endovasculară aplicată se numeşte trombaspiraţie venoasa iliofemurală, urmată de stentare, prin care s-a deblocat o venă importantă din abdomenul tânărului, student al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

OperatieFoto: Agerpres

"În urma unui traumatism inghinal stâng, suferit de tânăr în cursul unui joc de fotbal, acesta s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, cu creşterea semnificativă în volum a membrului inferior stâng, absenţa pulsului şi tulburări de sensibilitate şi motilitate. Pacientul a fost internat de urgenţă în Clinica de Chirurgie Vasculară cu diagnosticul de phlegmasia coerulea dolens, cea mai grava formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior", se arată într-un comunicat al Spitalului Judeţean din Timişoara, citat de Agerpres.

Având în vedere gravitatea extremă a bolii, prin faptul că blocarea circulaţiei venoase a produs şi oprirea circulaţie arteriale, cu risc semnificativ de amputaţie majoră, medicii au optat pentru aspiraţia pe cale endovasculară, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redând astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stâng.

Procedura, finalizată cu montarea unui stent destinat special pentru sistemul venos, a fost încununată de succes. Până la recuperarea completă, pacientul va mai urma câteva proceduri, dar acest tip de intervenţie, realizat pentru prima dată în România, i-a oferit tânărului şansa unui tratament echivalent cu cele europene şi evitarea producerii unui handicap major. Materialele necesare intervenţiei au fost achiziţionate în totalitate din fondurile spitalului.