Date oficiale INSP: Vaccinul ROR are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România, chiar dacă epidemia de rujeolă a făcut 59 de morți, majoritatea bebeluși nevaccinați

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 27 iulie 2018, 14:19 Actualitate | Sanatate


Vaccinarea la copii
Foto: pixnio.com
 documente
Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România și înregistrează o valoare mai mare de refuz în mediul urban decât în cel rural, cu toate că bilanțul epidemiei de rujeolă declarate în țara noastră în septembrie 2016 a ajuns la 59 de morți (cei mai mulți dintre ei bebeluși nevaccinați) și 14.758 de cazuri, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.

România se confruntă cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa, iar rata vaccinării s-a situat constant, în ultimii ani, sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care este de 95%. În ultimii ani, au existat periodic crize ale vaccinului ROR sau stocuri insuficiente, medicii de familie și părinții plângându-se frecvent că nu găsesc vaccinul. Ministerul Sănătății a admis, uneori, că au existat "sincope" în aprovizionarea cu ROR, cel mai recent chiar la finalul lunii trecute: "La ROR am avut o sincopă, în care n-am avut două săptămâni, la medicii de familie." -  ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pe 26 iunie.

Institutul Național de Sănătate Publică a estimat acoperirea vaccinală pentru eșantionul de copii născuți în luna iulie 2016 (un total de 14.766 de copii) până la vârsta de 18 luni a acestora, în februarie 2018.

Din cei 14.766 de copii, 8.542 (57,8%) provin din mediul urban si 6.224 (43,1%) provin din mediul rural. Pentru acest eșantion de copii este considerat complet vaccinat copilul care a primit: o doză de vaccin BCG (împotriva tuberculozei), câte 3 doze din vaccinurile Hep B pediatric, DTPa, VPI, Hib - cunoscute, împreună, ca vaccinul hexavalent și, respectiv, o doză de vaccin ROR.

Acoperirea vaccinală la nivel național pe tipuri de vaccin, număr de doze administrate și medii de rezidență pentru eșantionul de copii studiat:


Acoperirea vaccinală totală, pe tipuri de vaccin și pe număr de doze administrate, obținute prin raportarea la numărul de născuți vii ai eșantionului de bebeluși născuți în iulie 2016:


3.027 de copii, reprezentând 20,5% din eșantionul studiat, au fost identificați ca fiind incomplet vaccinați în raport cu vârsta. Dintre aceștia, 1.841 (60,8%) provin din mediul urban și 1.186 (39,2%) provin din mediul rural.

Motivele nevaccinării:


Refuzul general (față de toate vaccinurile) a înregistrat o valoare mai mare în mediul urban. Cele mai mari valori ale refuzului, în cazul eșantionului de copii studiat, au fost raportate în județele Hunedoara (41,5%), Caras-Severin (33,3%), Covasna (33,3%), Sibiu (29,2%) și Bihor (24,5%).

Refuzul în cazul vaccinului ROR (RRO) a avut cea mai mare pondere în cadrul refuzului general, înregistrând o valoare mai mare în mediul urban. Cel mai mare procent de copii cu refuz la vaccinarea cu ROR din eșantionul studiat a fost înregistrat în județul Dolj (30,4%) urmat de județul Giurgiu (30%) si de județul Constanța (23,1%).

În doar 16 județe, refuzul la vaccinarea cu ROR nu a fost raportat ca motiv de nevaccinare corespunzatoare vârstei.

Refuz și la a doua doză de vaccin ROR

Institutul Național de Sănătate Publică a realizat și o estimare a acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR la vârsta de 5 ani în cazul copiilor născuți în anul 2012. A fost studiat un eșantion de de 162.420 de copii (80,8% din numărul total de născuți vii în perioada respectivă). Dintre aceștia, 89.674 (55,2%) provin din mediul urban și 72.746 (37,8%) provin din mediul rural.

Acoperirea vaccinală cu a doua doză de vaccin ROR (copii de 5 ani) și cu vaccinul dT (diftero-tetanic) la varsta de 14 ani:


În ceea ce privește administrarea celei de-a doua doze de vaccin ROR, și în acest caz se înregistrează refuzuri. Cel mai mare procent de copii cu refuz la vaccinarea cu a doua doză ROR din esantionul studiat a fost înregistrat în județul Ilfov (34,9%), urmat de județele Neamt (13,5%), Bacău ( 13% ) și Constanța (11,4%).

Intr-un singur județ (Satu Mare), refuzul la vaccinarea cu a doua doză ROR nu a fost raportat ca motiv de nevaccinare corespunzatoare varstei.

Motivele nevaccinării:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25268 vizualizari

 • +4 (20 voturi)    
  foarte bine ... (Vineri, 27 iulie 2018, 14:23)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  selectie naturala ... dar ... parintii idioti sa faca puscarie !
  • +11 (17 voturi)    
   din pacate, nu este doar selectie naturala (Vineri, 27 iulie 2018, 15:13)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   un parinte poate sa ia aceasta decizie si daca este dezinformat, asaltat cu informatii contradictorii sau presat de restul familiei..
   in plus, pe masura ce numarul copiilor nevaccinati creste, si rata de imbolnaviri in randul celor vaccinati va creste. anticorpii pot lupta cu un numar limitat de virusi. cand ai o epidemie si iti vin la cresa/gradinita/scoala 2-3 copiii purtatori (perioada de incubatie este lunga), sunt sanse mari ca si ceilalti, expusi atatea ore, sa se imbolnaveasca.
  • +14 (18 voturi)    
   da, dar vezi tu ca apar si victime colaterale... (Vineri, 27 iulie 2018, 15:15)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Din cauza buhailor care nu se vaccineaza a aparut epidemia, epidemie care-i ataca si pe cei preamici pentru a putea fi vaccinati, si pe cei la care vaccinul nu prinde (ca sunt si din astia o mica parte), si mai ataca si femeile insarcinate care nu si-au repetat vaccinul inainte de sarcina, si tot asha. Nu zic, in felul asta in citeva sute de ani vor rezista preponderent cei imuni la boala, dar cu ceva victime.
   • +7 (9 voturi)    
    Asta e problema majora ! (Vineri, 27 iulie 2018, 17:25)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Ai punctat perfect,cei ce nu isi vaccineaza copii ii pun in pericol si pe copiii parintilor informati si responsabili care nu au varsta de vaccinare.Ar trebui ca acestia sa-i poata da in judecata daca copiii lor patesc ceva din cauza lipsei de imunitate colectiva.
  • +11 (11 voturi)    
   daca (Vineri, 27 iulie 2018, 15:40)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Daca ar muri doar copii parintilor (desi nici asa nu e corect) care refuza vaccinarea ar fi ceva, dar copii nevaccinati ii imbolnavesc si pe cei vaccinati dar cu sistem imunitar compromis sau ii infecteaza inainte ca vaccinul sa isi faca efectul.

   Parintii care refuza vaccinarea ar merita pedepsiti cu amenzi sau chiar puscarie pt o infractiune de pericol (nu de rezultat). Dobitocii din guvern care reglementeaza importarea vaccinurilor doar de catre firme de stat si o fac prost (ex lipsa vaccinurilor in spitale si medici de familie) ar merita puscarie pe viata.
   • -8 (10 voturi)    
    Gresit. (Vineri, 27 iulie 2018, 21:25)

    Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Si un copil vaccinat e purtator de virus ca si unul nevaccinat. Epidemia nu o creeaza "purtatorii" care exista permanent si peste tot. Epidemia apare cand intr-adevar mor copii nevaccinati. Doar nu credeti ca virusul nu ar exista in tara noastra daca am fi vaccinati toti. Mai "umblati" la ora de anatomie.... Adevarul e undeva la mijloc... nu e asa simplu. Hai sa vedem rata vaccinarii in Polonia, Bulgaria, Grecia Muntenegru, etc..... si ceva sigur nu "bate".
 • +11 (13 voturi)    
  pai fix de aia e epidemie (Vineri, 27 iulie 2018, 15:12)

  bogdan1477 [utilizator]

  Epidemia e cauzata de refuzuri, nu refuzurile de epidemie. Si cetateanul batut in cap si sigur ca industria PHARMA vrea sa-i otraveasca copilul cu aluminiu si sa-i dea autism oricum nu o sa isi vaccineze copilul.
  • -7 (13 voturi)    
   EPIDEMIE ? (Vineri, 27 iulie 2018, 20:22)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Nici gind ! Cititi ce inseamna o epidemie.

   Riscul unei adevarate epidemi de rujeola, poate veni peste 10 ani, tocmai ca urmare a unor mutati. ale virusului,i ce nu le mai poate combate vaccinul de azi.

   Apoi, cine garanteaza ca vaccinul, te apara azi, dar nu duce de fapt la o slabire a imunitatii dupa 30 de ani de la vaccinare. Daca te inbolnavesti mult mai grav atunci !
   Deja se practica, in unele tari, o a doua vaccinare, pentru ca s-a constatat ca vaccinul isi pierde din eficacitate, dupa mai multi ani.

   Cine garanteaza ca numarul din ce in ce mai mare de autisti, nu vine de la aceste vaccinuri. Nici-un studiu independent NU EXISTA in privinta autismului !

   In Ucraina procentul de vaccinati era de 98% in 2006 (42742 cazuri de rujeola) si scade pina la 31% in 2016. Curios, doar 50 la 90 de cazuri de rujeola anual ! In iulie 2017 are loc o noua campanie de vaccinare, cu o acoperire de 90%. In primele 2 saptamini dupa aceasta vaccinare, sunt declarate 12000 de cazuri.
   • 0 (0 voturi)    
    nici nush de ce ma mai obosesc... (Luni, 30 iulie 2018, 14:18)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    1. EPIDEMÍE, epidemii, s. f. Extindere a unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune
    2. "bilanțul epidemiei de rujeolă declarate în țara noastră în septembrie 2016 a ajuns la 59 de morți (cei mai mulți dintre ei bebeluși nevaccinați) și 14.758 de cazuri, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. "

    Deci, in lumea reala, e peidemie de rujeola DECLARATA. In lumea ta imaginara n-o fi asha.

    3. Vaccinul se poate repeta la maturitate in caz de nevoie, desi maturii (cu exceptia femeilor insarcinate) au un sistem imunitar suficient de puternic pentru a nu de3zvolta boala.

    4. Nush cine vrei tu sa-ti demonstreze ce vaccinurile nu dau autism, da' in mod sigur parintii celor 59 de copii morit de rujeola nu sunt interesati de problema asta.
    • 0 (0 voturi)    
     EXISTA O FORMULA DE CALCUL (Luni, 30 iulie 2018, 17:43)

     dincannes [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Un seuil épidémique, correspondant à un nombre minimal de malades à l'instant T est défini pour les grandes maladies, afin de pouvoir comparer les évolutions épidémiologiques entre villes, régions, pays ou continents, à différentes époques.
     Sous ce seuil, on ne parle pas d'épidémie.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu contest. (Miercuri, 1 august 2018, 15:04)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

      Dar cit e numarul ala T?

      In plus iti scapa ceva:
      https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/7600-de-cazuri-de-rujeola-de-la-declansarea-epidemiei-31-de-decese-singurul-judet-din-tara-unde-boala-nu-s-a-extins.html

      "Peste 7600 de cazuri de rujeola au fost confirmate din 30 septembrie, data declansarii epidemiei de rujeola si pana vineri, fiind inregistrate 31 de decese"

      Da, deci e epidepie de rujeola DECLARAT de autoritatile statului, nu parerea ta sau a mea.
 • +7 (9 voturi)    
  ! (Vineri, 27 iulie 2018, 17:51)

  tudorr [utilizator]

  Prea mult multe "adevaruri" pe facebook si situri obscure va omoara copiii!
 • +5 (7 voturi)    
  Premiul Darwin (Sâmbătă, 28 iulie 2018, 0:22)

  Vlad-I [utilizator]

  Parintii care refuza pot primi permiul Darwin, scapa planeta de o idiotzi maneliti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by