Preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, a afirmat, joi, că există situaţii în care cardul de asigurări de sănătate ''circulă fără ştirea pacientului''. Întrebat cum poate afla pacientul că i s-a folosit cardul de sănătate, el a explicat că, în prezent, oricine poate să aibă acces la dosarul electronic, unde poate vedea exact serviciul de care a beneficiat, existând posibilitatea ca, inclusiv la nivelul spitalului, pacientului să i se furnizeze lista serviciilor medicale de care a beneficiat.

Card de sanatateFoto: CNAS

"Există, din păcate, unele situaţii în care cardul de asigurări de sănătate, fără ştirea pacientului, circulă. (...) În situaţii de genul ăsta evident că vom dispune toate controalele necesare pentru a putea să le evidenţiem şi a putea să recuperăm eventualele prejudicii", susține Răzvan Vulcănescu, citat de Agerpres.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a adăugat că "E foarte important să ne uităm la modul în care e utilizat cardul de asigurări de sănătate şi la modul în care el ajunge să circule la momentul la care pacientul se internează într-un spital sau are acces cineva cu codul PIN pe cardul respectiv. În momentul în care cu toţii vom avea responsabilitatea utilizării corecte a cardului de asigurări de sănătate ne vom da seama că banii vor ajunge pentru o perioada mai lungă din lună."

Răzvan Vulcănescu a subliniat importanţa de a deveni consumatori de servicii de sănătate responsabili: "Trebuie să înţelegem că ţine de fiecare dintre noi să ne asigurăm că am beneficiat de serviciile de care avem nevoie, că nu au fost raportate în numele nostru servicii, altele decât cele ce au fost prestate".