​Spitalul regional din Cluj ar urma să fie gata în decembrie 2023, iar în noiembrie anul acesta va fi depusă, la Comisia Europeană, aplicația de finanțare pentru construirea spitalului, a anunțat joi Ministerul Sănătății. Spitalul va fi construit în localitatea Florești, iar costurile pentru construirea și dotarea acestuia sunt estimate la 377 de milioane de euro.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Pașii următori pentru proiectul Spital Regional Cluj (sursa: Ministerul Sănătății):

  • Studiu de fezabilitate final: august 2018;
  • Primirea documentației specifice și depunerea Aplicației de finanțare la Comisia Europeană: noiembrie 2018;
  • Lansarea licitației de proiectare: 2019;
  • Lansarea licitației de construcție și supervizare: 2020;
  • Finalizare construcție, echipare, operationalizare: decembrie 2023.

"Viitorul spital regional din Cluj va fi organizat într-un nou și modern concept, pe centre de servicii care vor asigura optimizarea paturilor, dar și îngrijirea multidisciplinară", a declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a participat joi, la Cluj, la prezentarea modelului arhitectural al viitorului Spital Regional, ce se va construi în localitatea Florești.

Din anul 2017, Ministerul Sănătății beneficiază de asistență tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicațiilor de finanțare și lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.

Din luna iunie 2018 a fost aprobată în Ministerul Sănătății o structură specifică pentru implementarea și monitorizarea proiectelor spitalelor regionale (UIMP).

Noul Spital Regional de Urgență din Cluj ar urma să preia rolul Spitalului Clinic Județean de Urgență și servicii medicale din alte unități sanitare.

Potrivit Ministerului Sănătății, spitalul va fi echipat cu aparatură de înaltă tehnologie care va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar ăn cazuri dificile, complexe, atât ăn sistem de internare continuă, cât și de zi. De asemenea, organizarea fluxului pacienților în spital va permite creșterea calității îngrijirilor, a satisfacției pacientului, raționalizarea resurselor, dar și dezvoltarea și optimizarea serviciilor de spitalizare de zi și a celor ambulatorii.

Conform planurilor, spitalul va avea o suprafață totală de 120.621 mp, din care cea mai mare parte (aprox. 49.000 mp) pentru servicii medicale și chirurgicale. Alți 19.000 mp vor fi destinați serviciilor de tratament.

Consultantul a estimat un cost pentru proiectarea, construcția și dotarea spitalului în valoare de aprox. 377 milioane de euro cu TVA.