Bebelușii care au împlinit 11 luni sau se apropie de această vârstă sunt așteptați luna aceasta la cabinetele medicilor de familie pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin pneumococic, amintește Asociația Mame pentru Mame, ONG care militează pentru accesul mamelor și copiilor la servicii medicale. Potrivit datelor ONG-ului, 12.594 de copii din toată țara vor primi în luna iulie a treia doză de vaccin, copiii născuți în luna august 2017 fiind primii care beneficiază gratuit de schema completă de vaccinare antipneumococică.

VaccinFoto: Hotnews

Vaccinul pneumococic protejează împotriva infecţiilor pneumococice grave și este mai cunoscut ca vaccinul împotriva pneumoniei.

Potrivit Asociației Mame pentru Mame, 12.594 de copii din toată țara vor primi în luna iulie a treia doză de vaccin, copiii născuți în luna august 2017 fiind primii care beneficiază gratuit de schema completă de vaccinare antipneumococică. Cei mai mulți copii sunt din București (1.365), Cluj (573) și Iași (558), urmați de Contanța (465) și Suceava (409).

De la începutul programului – octombrie 2017 – 97.927 de copii au primit cel puțin o doză de vaccin, în timp ce 67.697 au făcut deja a doua doză. Estimări independente arată însă că peste 30.000 de copii din categoriile de vârstă acoperite de program nu au primit nicio doză, fiind recomandat un calendar de recuperare pentru fiecare dintre ei.

Asociația Mame pentru Mame amintește că imunitatea optimă se obține prin administrarea tuturor dozelor din schema națională.