​REPORTAJ În țara unde un medic a plecat în străinătate la fiecare 6 ore, candidații la Medicină spun că vor să rămână, dar au o condiție: „Salariul nu e totul” / Cum au stat membrii comisiei care a elaborat subiectele izolați 5 zile înaintea examenului

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 25 iulie 2018, 16:00 Actualitate | Sanatate


Admitere la UMF
Foto: Hotnews
Viitorii medici care au dat astăzi admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București sunt optimiști și spun că vor să rămână în țară, chiar dacă statisticile arată că un medic a plecat din România la fiecare 6 ore în ultimii ani. Pentru a rămâne, tinerii care aspiră la o carieră de medic spun însă că recentele măriri de salarii din sistem nu sunt suficiente: o altă condiție esențială pusă de majoritatea tinerilor este aceea de a avea "condiții decente" în spitale pentru a-și face treaba. Concurența este în acest an de aproximativ doi candidați pe loc la UMF Carol Davila. Ca amănunt de culoare, membrii comisiei care a elaborat subiectele pentru admitere au fost izolați încă de vinerea trecută până astăzi, în ziua examenului, într-o locație secretă din zona Izvorani, fără să aibă contact cu exteriorul, nici măcar prin telefon.

Informația pe scurt:
 • Doi candidați pe loc. 2.976 de candidaţi s-au înscris anul acesta la admiterea de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, care a scos la concurs 1.402 locuri (1.100 de locuri "la buget" și 302 locuri cu taxă).
 • Candidații la UMF Carol Davila și-au aflat astăzi notele la examen, dar rezultatele finale ale concursului - lista admișilor și a respinșilor, în ordinea notelor obținute - vor fi afișate mâine.
 • Măsuri stricte: membrii comisiei care a elaborat subiectele, izolați de 5 zile într-o locație secretă din zona Izvorani, pentru a nu exista niciun fel de suspiciuni că cineva ar putea afla subiectele înaintea examenului.
 • Majoritatea candidaților la admiterea de la UMF Carol Davila consultați de HotNews.ro susțin că nu vor să plece în străinătate, ci să rămână în țară, dar admit că "nu depinde doar de ei". Tinerii spun că recentele măriri de salarii din sistem nu sunt suficiente: își doresc și condiții decente în spitale, pentru a putea să își facă meseria.
 • În România, un medic pleca din țară la fiecare 6 ore, arătau datele prezentate de Colegiul Medicilor la finalul anului 2016. Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării în perioada 2010-2016.
 • După majorările de salarii din primăvara acestui an, Colegiul Medicilor a anunțat că numărul de solicitări depuse de personalul medical care doreşte să profeseze în străinătate s-a redus cu 40%.

Măsuri draconice pentru ca nimeni să nu afle subiectele înaintea examenului


21 de cadre didactice au făcut parte din comisia care a elaborat subiectele pentru admiterea din acest an la UMF Carol Davila. Din comisie au făcut parte, de asemenea, 11 persoane din corpul tehnic - în total 32 de oameni. Toți au fost izolați începând de vinerea trecută la o locație secretă din zona Izvorani, a declarat, pentru HotNews.ro, Valentin Mateescu, purtătorul de cuvânt al Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.


Emoții la admitere

În toate aceste zile, ei nu au avut niciun fel de contact cu exteriorul, nici măcar prin telefon - cu toții și-au lăsat telefoanele la recepția clădirii unde au fost cazați. Această măsură este luată în fiecare an, la admitere, pentru a nu exista suspiciuni că cineva ar putea afla subiectele înaintea examenului.

Viitor medic: "Vreau să râmân în țară, dar nu depinde doar de mine"


Miercuri dimineață, sute de părinți din București și din toată țara au făcut ca trotuarul din fața UMF Carol Davila să devină neîncăpător. Pentru că nimeni nu are acces în curtea universității pe durata examenului, trotuarul din fața universității și cel de peste drum s-a umplut de părinți nerăbdători și, în multe cazuri, mai emoționați decât copiii lor, care sususțin examenul în clădire.

Ana a terminat liceul anul acesta și e la prima încercare de admitere la Medicină. Au venit să o susțină mama ei și cele mai bune două prietene. Ana s-a pregătit timp de doi ani pentru examenul de astazi, cu un profesor de specialitate. "Cu pregătirea e deja o afacere. Dar nu te poți pregăti singur, pentru că medicina evoluează de la an la an, plus că nu e suficient să citești singur, oricât de mult ai citi, trebuie să fii ajutat să faci anumite conexiuni", explică mama Anei.

Ana speră să aibă condiții să poată rămâne în țară, dar spune că asta nu depinde doar de ea. "Salariul nu e totul", spune Ana, care visează și la "condiții decente în spitalele din România" ca să își facă meseria. Își dorește "o viață palpitantă, o carieră în chirurgie". Nu vrea să se oprească, spre exemplu, la medicina de familie, pentru că, spune ea, "nu vreau doar să scriu rețete și trimiteri".


Admitere la UMF

În ultimele două-trei săptămâni dinaintea examenului, Ana și-a închis contul de Facebook și de Instagram și s-a concentrat doar pe învățat. "Avea zile când spunea 'nu am chef să vorbesc cu tine' și o înțelegeam", completează mama Anei.

Dacă nu va "reuși" anul acesta, va încerca din nou la anul, iar până atunci e decisă să facă voluntariat în domeniu, pentru a căpăta experiență. Mai are medici în familie, rude îndepărtate, și nu se vede încercând un alt domeniu.

"Se va pregăti și încă un an, și încă doi dacă va fi nevoie. Va fi decizia ei, dar un părinte face orice pentru copilul lui", încheie mama Anei.

Andrei a venit tocmai din Vrancea să dea admitere la Medicină în București. Împreună cu el a venit și mama lui, să îl susțină la examenul de azi. Andrei e dezinvolt și a ieșit optimist din sala de examen. Povestește că își dorește să devină medic încă "dintr-a patra". De ce a ales medicina încă de când era un copil? "Că e frumoasa. E o meserie care merită onorată și respectată în România."

Ca și Ana, Andrei s-a pregătit și a învățat câțiva ani pentru admiterea de azi. "E mult de învățat, dar e timp investit în tine." Tânărul spune că nu mai are medici în familie și el ar putea fi primul. Vrea să rămână în țară pentru "a face bine" și pentru a schimba în bine percepția asupra medicilor români.

Admitere la UMF

Despre subiectele de la admitere, părerile sunt împărțite: unii spun că "s-a dat mai ușor ca la simulare", alții spun că a fost greu. O tânără și mama ei plâng îmbrățișate pentru că fata nu a apucat să rezolve toate subiectele. "În 20 de minute îmi rămăsese să mai fac 40 de de-alea..." Mama oftează și spune "Hai să îl sunăm pe tata."

Un alt candidat care a ieșit din examen glumește relaxat cu colegii: "A fost ușor, am scris despre Moromeții."

O mamă din mulțime care își așteaptă fiica să iasă de la examen mărturisește că "îi sare inima" de fiecare dată când îi sună telefonul.

O altă mamă a trecut și anul trecut prin emoțiile admiterii la Medicină. Fiul ei încearcă azi a doua oară. "Față de anul trecut s-a dat mai ușor", spune ea cu optimism. E sigură că de data asta "o să intre".

Sunt și părinți care își așteaptă copiii să iasă de la examen cu buchete de flori în mână.

O altă mamă și fiica ei sunt triste. E la a doua încercare și tânăra e sigură că nu va intra nici acum. "Nu vezi ca aici ai ghinion?" îi spune mama. Tânăra ar vrea să se angajeze, dar mama insistă: "Nu te angajezi! Du-te si la Arhitectura! Poate acolo ai noroc."

Doi candidați pe loc la Medicină în București


2.976 de candidaţi s-au înscris la admiterea de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, care a scos la concurs, în acest an, 1.402 de locuri, dintre care 1.100 de locuri finanţate de la bugetul de stat şi 302 locuri cu taxă.

Pentru cele 569 locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 1.823 de candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară, 485 de candidaţi/171 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie, 199 de candidaţi/171 de locuri, iar pentru FMAM (4 ani de studiu), 290 de candidaţi/110 de locuri, in timp ce pentru cele 79 de locuri alocate altor specializari FMAM (3 ani de studiu) s-au inscris 179 de concurenți.

Un medic român a plecat din țară la fiecare 6 ore până în 2017. Numărul celor care vor să plece s-a diminuat după majorările salariale

În România, un medic plecă din țară la fiecare 6 ore, arătau datele prezentate de Colegiul Medicilor la finalul anului 2016. Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării în perioada 2010-2016. La finalul anului 2016, peste 10.000 de medici români lucrau în Germania, Franţa şi Marea Britanie - cele mai importante 3 destinații alese de medicii români care părăsesc țara.


Medici

În domeniul asistenței medicale, scurgerea de creiere a devenit o reală urgență în România, profesioniștii calificați devenind din ce în ce mai greu de găsit, arată și un studiu al Băncii Mondiale, publicat miercuri de HotNews.ro. De exemplu, în 2017, rata de neocupare a locurilor de muncă în sectorul sănătății a fost mai mult decât dublă față de media economiei, arată studiul citat.

Practic, unul din patru medici a plecat să lucreze în străinătate. Între anii 2000 și 2013, numărul medicilor români care au părăsit țara a crescut cu peste 650 la sută, depășind 14.000 în 2013 (peste 25% din totalul medicilor români). Ca urmare, multe zone rurale sunt lăsate fără asistență medicală, agravând situația celor mai săraci români.

După majorările de salarii din primăvara acestui an, Colegiul Medicilor a anunțat că numărul de solicitări depuse de personalul medical care doreşte să profeseze în străinătate s-a redus cu 40%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3035 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 iulie 2018, 16:28)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  .... amintiri .... (Miercuri, 25 iulie 2018, 16:28)

  cbogdan [utilizator]

  Inainte de 1990 la " Medicina" erau peste 10 candidati / loc.
  • +4 (6 voturi)    
   si acum e concurenta. (Miercuri, 25 iulie 2018, 17:05)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

   Medicina este una din putinele facultati unde se da examen scris la admitere (nu ca la ASE unde se intra cu dosar), iar concurenta la admitee e f mare (toti trag la locurile fara taxa).
 • -12 (16 voturi)    
  10 mii medici în străinătate? Unde sunt? Nu se vad (Miercuri, 25 iulie 2018, 16:58)

  simplex1 [utilizator]

  Unde sunt acești 10000 medici care lucrează în străinătate (vezi citatele de mai jos) ca nu se vad.

  Doar ca 14500 au solicitat acte pentru a putea profesa în afara tarii asta nu înseamnă ca și lucrează acolo.

  S-au mărit salariile doctorilor degeaba ca exodul lor nu exista de fapt. Pleacă la disperare doar cei pentru care nu mai exista posturi libere la stat. Majoritatea nu își găsesc de lucru în străinătate și ca urmare se lasă de meserie.

  Același lucru este valabil pentru toți romanii. Majoritatea trăiesc din ajutor social în tarile unde sunt.

  Citate:
  "La finalul anului 2016, peste 10.000 de medici români lucrau în Germania, Franţa şi Marea Britanie - cele mai importante 3 destinații alese de medicii români care părăsesc țara."

  "Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării în perioada 2010-2016."
  • +3 (5 voturi)    
   Ba se vad. (Miercuri, 25 iulie 2018, 19:23)

   Zyklon [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Cred ca cifrele respective sunt foarte aproape de adevar. In regiunea din Franța unde locuiesc sunt cam 40 - 50 de medici români inclusiv un profesor universitar. Dintre foștii colegi de facultate cel puțin un sfert lucrează în străinătate, unul dintre ei fiind profesor în Statele Unite. Odată ce termină facultatea și rezidențiatul sunt foarte puțini cei care renunță la a practica medicina.
   • -5 (9 voturi)    
    In ce regiune din Franța sunt și cum ii cheamă? (Joi, 26 iulie 2018, 2:13)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Zyklon

    Hai sa dam date concrete. Despre ce regiune a Franței este vorba. Cum ii cheamă pe acei 40-50 medici romani de acolo. Fie ca lucrează la stat sau privat ei se găsesc pe internet dacă sunt reali.

    Furnizează informații verificabile dacă vrei sa fii credibil.
    • +3 (5 voturi)    
     ... (Joi, 26 iulie 2018, 6:43)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Simplex, replicile tale imi aduc aminte de un banc:
     - se duce unul cu pile zdravene la examen:
     "in ce an a avut rascoala din 1907 domnule elev?"
     - se duce unul cu pile mai mici la examen:
     "cati tarani au murit la rascoala din 1907 domnule elev?"
     - se duce unul fara pile:
     "numele si adresa taranilor morti la rascoala din 1907 domnule elev!"
     CNP-ul si adresa si nr. parafei respectivilor doctori din Franta nu le vrei?
     E de notorietate plecarea medicilor romani, Franta e una din destinatiile preferate.
     In schimb tot destul de cunoscut este ca in general se angajeaza acolo pe 1-2 trepte profesionale mai jos decat ce erau in Romania. Desii unii se bat cu bocancul in piept, universitatile romanesti nu prea sunt garantia calitatii in afara. E la fel si la ingineri sau alte profesii cu pregatire superioara.
     • -2 (4 voturi)    
      Ce e aia doctor angajat cu 1-2 trepte sub? (Joi, 26 iulie 2018, 9:26)

      simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

      Ce o fi aia doctor angajat în străinătate cu 1-2 trepte profesionale mai jos decât era în Romania. Cu o treapta sub ar asistent, cu doua infirmier sau brancardier.

      .
     • +1 (3 voturi)    
      si eu, desi nu sunt medic de meserie, (Joi, 26 iulie 2018, 10:06)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

      stiu o gramada de medici care au plecat din tara, cei mai multi in Franta; cam toti cu experienta relevanta: 2 fete de la mine de pe scara au plecat in Franta (dar nu stiu specializarea), 2 medici de la Institutul de Recuperare Fizica si Balneoclimatologie (ambii medici BFT), o prietena de la Spitalul de Urgenta Floreasca (era pe chirurgie), inca o colega din scoala generala a plecat la scurt timp dupa terminarea rezidentiatului, inca un medic de la Militar.
      Deci pleaca multi.
      • +1 (1 vot)    
       Pleacă, dar ce lucrează în străinătate? (Joi, 26 iulie 2018, 23:04)

       simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       Este foarte ușor sa verifici dacă medicii pe care ii cunoști (știi cum ii cheamă) lucrează ca doctori peste granițe.

       Cauți pe internet și ii găsești angajați la un spital, cabinet, etc., ca medici.

       Prin simplu fapt ca absolventul de medicina a părăsit Romania nu înseamnă automat ca muncește ca doctor.
    • 0 (0 voturi)    
     Interesant (Joi, 26 iulie 2018, 16:35)

     Zyklon [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Ideea de a publica o astfel de listă este cel puțin hilară. In schimb va voi oferi informații oficiale ale Ordinului Medicilor din Franța. Cum nu pot adauga un link, va rog să utilizați motorul de cautare preferat pentru a găsi "Le buletin de l'ordre national des médecins" numărul 51 din septembrie 2017. La pagina 4 este un articol în care se spune că în Franța, în 2017, profesau 10053 de medici care si-au obținut diplomele in Uniunea Europeană (excluzînd Franța). Dintre aceștia, 42% și le-au obținut în România, marea majoritate (92%) fiind cetățeni români. Va las pe dumneavoastră să faceți calculele.
  • 0 (4 voturi)    
   Tiganii poate si pomanagii din Chebec (Miercuri, 25 iulie 2018, 23:28)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Marea majoritate muncesc, pt ca viata e scumpa in afara. For example, why shall I stay on 500$ a month if I can make 10 grands a month?
  • 0 (0 voturi)    
   Cine ma? (Joi, 26 iulie 2018, 17:33)

   Stefannel [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Citez "Același lucru este valabil pentru toți romanii. Majoritatea trăiesc din ajutor social în tarile unde sunt."

   Serios ? Romanii sau romii ?
   "
 • +10 (10 voturi)    
  nu salariul e totul! (Miercuri, 25 iulie 2018, 17:08)

  bancher [utilizator]

  Posibilitatea de a promova pe criterii de merit si competenta, de a munci in conditii curate si cu aparatura necesara sunt conditii la fel de importante.
  Din pacate la noi, mai ales la stat si in spitalele de stat, totul se face pe pile si pe criterii politice. Poti sa fi tu cel mai competent din domeniu, chiar sa ai premiul Nobel ptr medicina, daca nu ai pile, nu se uita nimeni la tine.
 • +9 (11 voturi)    
  Sistemul este " jegos"si dezarticuleaza caracterul (Miercuri, 25 iulie 2018, 17:27)

  Plagarus [utilizator]

  Tinerii medici romani,pot lucra intr-un mediu sanatos moral si profesional oriunde in Europa.
 • 0 (2 voturi)    
  Nesimtirea e maxima (Joi, 26 iulie 2018, 14:54)

  Katothekid [utilizator]

  Combinatia intre privat si stat e de porc!
  Ieri am foist la un control al ochi prin casa de sanatate!
  Ca sa vezi, reteta era pe bani, daca nu fac ochelari la ei.
  Si asta e cea mai mica marlanie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by