Un medic de familie din Arad și-a depus dosarul pentru a se angaja ca brancardier: "Am dorit să atrag atenția că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 23 iulie 2018, 18:20 Actualitate | Sanatate


Medici
Foto: sxc.hu
Protest inedit al unui medic de familie din Arad. Dan Adrian Dărăbanţiu, medic cu zeci de ani vechime în domeniu, a decis să îşi depună dosarul la Serviciul de Resurse Umane al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pentru a se angaja pe un post de brancardier. "Prin gestul meu am dorit să atrag atenţia că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie cu număr mediu de pacienţi înscrişi", a declarat Dan Adrian Dărăbanţiu, citat de Agerpres.

El spune că și-a propus să atragă atenția asupra "anomaliilor" din sistemul de sănătate românesc: pe de-o parte, medicii de familie sunt văzuţi ca nişte "privaţi" şi, pe de altă parte, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu li se permite să practice alte preţuri pentru servicii, decât cele decontate.

"Prin gestul meu am dorit să atrag atenţia că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie cu număr mediu de pacienţi înscrişi. Pe de altă parte, am căutat să atrag atenţia asupra unor anomalii din sistemul de sănătate, dintre care cea mai importantă o constituie diferenţierea mare dintre aproximativ o treime din medicii şi celelalte cadre medicale care activează în spitale şi restul sistemului. Dacă, la ora actuală, cei din spitale sunt plătiţi cu o sumă aproape corectă, cei care nu lucrează direct în spitale sunt lăsaţi în continuare de izbelişte. Spre exemplu, veniturile unui cabinet de medicină de familie se cifrează undeva în jur de 10-12.000 de lei lunar, din care o jumătate se virează la stat. Şi, după ce achită celelalte cheltuieli, medicul de familie rămâne cu un venit lunar net de circa 2.000 de lei. Asta în condiţiile în care asistentele de la cabinetele de medicină de familie sunt plătite, în general, cu salariul minim pe economie", spune medicul Dan Adrian Dărăbanţiu.

El afirmă că, din cauza veniturilor mici, multe cadre medicale migrează către spitale, fiind atrase de salariul mult mai mare. Potrivit lui Dărăbanţiu, sunt foarte multe cabinete de medicină de familie care funcţionează "la limită", în primul rând din cauza numărului redus de asistente, problemă ce se regăseşte în special în mediul rural. Apoi, statul subvenţionează spitalele, fiindcă din serviciile pe care le oferă nu s-ar putea asigura salariile. De aici apare şi discrepanţa salarială foarte mare dintre spitalele de stat şi cele private, a spus medicul: "Protestul meu ar fi putut părea oarecum ciudat. Însă, discutând inclusiv cu cei care preluau dosarele de angajare, am constatat că şi aceştia îşi exprimau nemulţumirile pentru salariile mult mai mici pe care le au, comparativ cu cele ale brancardierilor şi infirmierelor din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
2477 vizualizari

 • -9 (15 voturi)    
  Alo, domnu’ medic? (Luni, 23 iulie 2018, 19:30)

  consumator2 [utilizator]

  In Belgia, de exemplu, nu exista asistent medical la cabinetul medicului de familie. Cred ca poate si Maria Sa, medicul, sa ia o tensiune. V-ati cam obisnuit doar sa parafati retete... Puneti osu’ la treaba
  • +3 (3 voturi)    
   depinde (Luni, 23 iulie 2018, 19:42)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   http://www.economica.net/de-ce-protesteaza-medicii-de-familie--le-scad-veniturile-la-1-600-lei-si-sistemele-informatice-ale-cnas-dau-rateuri-zilnic_117378.html

   Aici zice ca nu poti incheia contract cu Casa de Sanatate daca nu ai asistenta. Articolul e mai vechi. Nu am stat sa sap, dar e posibil sa fie ceva de genul asta.
   In principiu, ai dreptate ref necesitatea unei asistente in cadrul activitatii. Depinde insa de conditionarile legale.

   Oricum, s-a ajuns la salarii aberante in sistemul de stat. 2800 net + 300 norma hrana (?!?) o garderobiera. Si asta in martie 2018, deci varianta scazuta, ca de aia fac dragutzii de auxiliari greva.
  • +2 (4 voturi)    
   Când vezi ca alții iau 2500 E arzând gazu ... (Luni, 23 iulie 2018, 20:19)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Când remarci ca foști colegi de facultate, ultimii din serie, cei mai slabi, sunt angajați la stat unde petrec 4-5 ore pe zi, vad 5 pacienți pe luna din care trei nu au nimic iar pe restul de doi ii pasează la alți medici ca nu știu ce tratament sa le aplice, și pentru toată aceasta figurație încasează 2500 Euro net pe luna, când constați asa ceva nu iți vine sa mai muncești.
  • +5 (5 voturi)    
   Exemplu prost ales (Luni, 23 iulie 2018, 20:20)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   In Belgia este un medic de familia la 1000 de pacienti, in timp ce Romania are ~11000 de medici, deci un raport oficial de ~1800 pacienti / medic (mai multi in zonele rurale si mai putini in orasele mari).
   In plus, speranta de viata sanatoasa la nastere este fix cu 5 ani mai mare in Belgia decat in Romania (71.6 vs 66.6 - sursa WHO).

   Concluzia? Medicii belgieni au mult mai putini pacienti, care se imbolnavesc mai rar. Normal ca mai au timp sa ia o tensiune. In plus, un medic belgian are un venit mediu de ~100k EUR/an (brut) fata de cei ~30k ai medicului roman (pe care trebuie sa-i imparta si cu asistenta).
   Pune mintea la treaba inainte sa pui osu'...
  • -2 (2 voturi)    
   Esti chior! (Luni, 23 iulie 2018, 21:53)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Sau nu vezi asistentii la cabinetele medicilor de familie chiar si in Belgia.
 • +3 (5 voturi)    
  Salariile medicilor de la stat sunt nejustificate (Luni, 23 iulie 2018, 19:43)

  simplex1 [utilizator]

  Legea salarizării unitare este o grava eroare.Salariile imense (cele mai amărâte fiind de 2000 Euro net) pe care le au medicii nu se justifica în nici un fel. Aceste remunerații sunt necorelate cu costul traiului în Romania. Doctorii iau destul cât sa-i cumpere la fiecare 2-3 ani câte un apartament la București. Asa câștigă medicii din Europa de Vest? Își cumpără locuință în capitala statului unde lucrează cu salariul pe nici 3 ani? Evident ca nu.

  Multa lume nu știe ca ocuparea posturilor în spitalele de stat se face exclusiv cu relații, nu exista nici un concurs serios. Ca urmare, în loc ca la cele mai importante unități sa intre cei mai buni doctori ajung aleator medici de toate categoriile de la incompetenți la capabili.

  Procentul de doctori competenți dintr-un spital mare este ca acela al profesorilor buni dintr-un liceu, 10%.

  90% din medici fac figurație, mai mult încurcă, nu ajuta pe nimeni cu nimic pentru ca nu sunt buni profesional.

  Salariile imense nu cresc în nici un fel competenta.

  Daca doctorii rămâneau la banii dinainte de 1 Martie 2018 era foarte bine pentru toată lumea. Plecau în străinătate doar cei care nu aveau relații și nu reușeau sa prindă posturi în spitale. Ne exista nici o criza de personal medical la nivelul României.
 • -1 (3 voturi)    
  P.S. (Luni, 23 iulie 2018, 20:10)

  consumator2 [utilizator]

  Dupa terminarea programului, tot medicul face curatenie in cabinetul lui (pentru “doctorii” care au dat cu minus)!
 • +2 (2 voturi)    
  GRAV !! (Luni, 23 iulie 2018, 20:40)

  rutger [utilizator]

  Extrem de grav !! Amatorilor de facultate de Medicina sa le intre bine in cap ca asistentele-mop, brancardierii, infirmierii/ele, surioarele FAC MEDICINA, nu prapaditii de madici/doctori ! Astia sa invete toata viata si in prag de pensie le dam si lor un salar decent !! pesede = CIUMA ROSIE !!!
 • +1 (3 voturi)    
  venituri (Luni, 23 iulie 2018, 22:20)

  Walking_dead [utilizator]

  Am un var, medic de familie, intr-un satuc locuit in proportie de 80% de tigani. Omul n-are familie, dar pe parcursul anilor a cistigat suficient ca sa-si renoveze casa, sa-si cumpere la 3 ani masina noua si sa-si permita 2-3 excursii exotice pe an.
  Hai sa nu fim circotasi, ca nu medicii sunt categoria cea mai defavorizata in Romania. Exista oameni care muncesc de dimineata pina seara si nu au nicio sansa sa puna un ban deoparte.
 • +1 (1 vot)    
  EXISTA FOARTE MULTE DISCRIMINARI (Marţi, 24 iulie 2018, 10:29)

  jidanul [utilizator]

  Cum poti sa existe asemenea discriminari salariale pentru aceasi profesie, in cazul nostru un medic ? Pai daca-i medic e medic si in spital, e medic si la cabinetul medicului de familie, deci trebuie sa aiba acelasi salariu in functie de specializarea sa, de gradul medical pe care il are, de vechimea pe care o are. Asta e principala greseala a Legii Salarizarii, au inceput cu cresterile de salarii de sus in jos si apoi jos de tot, in fiecare categorie socio-profesionala au aparut diferente salariale extrem de mari de pana la 30% si chiar mai mari, pentru aceasi functie si aceasi vechime si s-au inlocuit anumite discriminari cu alte discriminari. Mai simplu spus de la Presedintele Romaniei pana la Prefect si Presedinte de Consiliu Judetean si Primar, cam 95% lucrurile sunt relativ bine asezate dar, de aici in jos, cu cat cobori pe fiecare treapta salariala exista 90% haos si discriminari salariale imense pe toate categoriile socio profesionale. Exista diferente salariale imense de la un judet la altul, in administratia publica locala din CJ, din primarii, din sanatate, din invatamant si din alte structuri.
  • +1 (1 vot)    
   simplu (Marţi, 24 iulie 2018, 17:48)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   statul intervine in economie si creeaza intentionat discrepante.
   teoretic, s-ar putea merge pe principiul sanatos al economiei private - toti medicii si toate spitalele (publice si private) intr-o piata concurentiala, in timp ce CNAS ar deconta serviciile pacientului (nu spitalului, care mai pune pe foaie inca 5 boli din burta..), in limita asigurarii.
 • +4 (4 voturi)    
  Diferențe nejustificate între stat și privat (Marţi, 24 iulie 2018, 10:37)

  Daccad [utilizator]

  Soția mea e medic de diabet într-un orășel de provincie, are pe liste 1800-1900 de pacienți. Muncește toată ziua, o sună pacienții și acasă, recent am fost în concediu și jumătate din timp a răspuns la telefoane. Are, normal, angajată și asistentă, pe care îi este rușine să o plătească mai puțin decât iau asistentele de la spitalul (de stat) din localitate. Dacă ar face asta probabil că ar și pierde asistenta. Deci îi dă asistentei 2500 net pe lună (plus 300 tichete de masă). Soției (care are gradul de medic primar, cel mai înalt grad pentru un medic) îi rămân 2.200 lei net la salar. Că mai are de plătit și chiria cabinetului, utilitățile, toate taxele inventate de guvernanți pentru hrănirea pilelor politice (taxă de plan de apărare contra hoților; gestionarea deșeurilor - curs special; gestionarea deșeurilor periculoase - contract cu plată lunară cu firmă specializată - etc. etc. etc.).

  În același timp, la spitalul din localitate a fost angajată o madamină care a mai fost dată afară din două locuri (de la o clinică privată și de la un spital de stat), care încasează cam 5.500 net pe lună. Și câți pacienți are? Cam 100.

  Pentru cabinetul soției nu se dau nici un fel de „compensări” salariale. Pentru spitalul de stat se dau.

  Deci întrebarea este: să-ți faci praf viața personală (și pe a familiei - soț, copil, mamă) răspunzând pentru 1800 de pacienți pe care-i vezi în decurs de trei luni, sau să fii ultimul tâmpit care a terminat cumva, cu greu, medicina, și să iei 5.500 pe lună:

  100 pacienți și 5.500 pe lună sau 1.800 pacienți și 2.200 pe lună? Voi ce ați prefera?

  Zi, tovarășe Dragnea. Răspunde, tovarășe Vâlcov. Lămurește-ne, tovarășă Sorina Pintea! Taci din gură, Dăncilă, tu oricum nu știi nimic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version