Plajă terapeutică din Mamaia, amenajată special pentru persoanele cu dizabilități, a fost ocupată de turiştii de ocazie, care vor să facă plajă pe pontonul plutitor, relatează Mediafax. Situaţia a fost semnalată, într-o postare pe Facebook, de inițiatorul proiectului plajei terapeutice, psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic 'Marea Neagră'.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adrian Gemănaru a postat pe Facebook o fotografie cu câţiva turişti care se bronzează pe pontonul plutitor destinat copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi.

Turiști fâcând plajă pe pontonul plutitor. Foto: Adrian Gemănaru / Facebook

"Să râzi sau să plângi? Suntem fără scăpare! Deşi am prezentat şi afişat în mod clar că această plajă frumoasă este realizată pentru persoanele cu nevoi speciale şi pentru toţi copiii, există adulţi ce trec peste orice limită de bun simţ. Cum să ocupi un ponton destinat strict copiilor doar ca să faci plajă? Cât de lacom şi egoist poţi să gândeşti să blochezi distracţia copiilor la mare doar ca să faci plajă pe pontonul plutitor? Din ce în ce mai greu!!!", a scris Adrian Gemănaru pe pagina sa de Facebook.

"Deşi am afişat pe plajă Regulamentul de funcţionare, unde scrie în mod clar că fumatul şi consumul de băuturi alcoolice este interzis, un grup de tineri nu a ţinut cont de acest aspect şi a consumat alcool, deşi în jurul lor după cum se poate vedea şi pe film, plaja este plină de copii. La solicitarea mea de a părăsi zona de plajă mi-au răspuns sarcastic: Suntem aici deoarece medicul nostru de la Călăraşi ne-a prescris terapie cu bere", spune Adrian Gemănaru.

Plaja terapeutică accesibilizată pentru toate categoriile de persoane cu dizabilităţi funcţionează din acest sezon estival în staţiunea Mamaia, fiind dotată cu o rampă de acces, dar şi cu un ponton plutitor şi fotoliile mobile. Iniţiativa aparţine Centrului Psihologic "Marea Neagră", iar plaja, cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, se află dispusă în zona Cazino, lângă pontonul vechi al staţiunii, şi este, potrivit reprezentanţilor centrului, "o plajă senzorială care se adresează celor cinci simţuri umane ce sunt stimulate astfel în mod direct".

Având în vedere caracterul terapeutic al acestei zone, pe tot cuprinsul plajei nu au fost amplasate şezlonguri, pentru a le permite turiștilor să se bucure de nisip. Un punct de atracţie al plajei este pontonul plutitor instalat la malul mării, care atrage ca un magnet toţi copiii aflaţi pe plajă.