​Spitalul Județean de Urgență din Bacău, care are în acest moment 1.000 de pacienți internați, a rămas de miercuri fără apă și funcționează "la limita de avarie", a declarat, pentru HotNews.ro, Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al unității medicale. Toate operațiile au fost reprogramate, iar spitalul mai asigură doar urgențele, a precizat Mirela Romaneţ, subliniind că "lipsa apei perturbă întreaga activitate a spitalului".

Spital din RomaniaFoto: AGERPRES

O avarie majoră la conducta de aducţiune a municipiului Bacău, de la Valea Uzului, a lăsat oraşul fără apă potabilă încă de sâmbăta trecută.

Mirela Romaneţ spune că Spitalul Județean a avut "o rezervă serioasă de apă, 650 de metri cubi de apă, dar s-a epuizat în tot acest timp", iar începând de miercuri, spitalul funcționează "la limita de avarie", iar "lipsa apei perturbă întreaga activitate a spitalului", unde sunt internați în acest moment 1.000 de pacienți: "Pentru că noi avem două cantine, două bucătării - una pentru copii, una pentru adulți. Trebuie apă foarte multă nu doar acolo, ci și la grupurile sanitare, pentru curățenie."

"Am reprogramat toate operațiile, nu asigurăm decât urgențele. Unul dintre agenții economici din Bacău, care are cisterne de alimentare, ne aduce apă potabilă cu cisterna, ca să putem funcționa și la limita de avarie. Noi consumăm foarte multă apă pentru curățenie și pentru bucătărie", a precizat Mirela Romaneț.

Compania Regională de Apă Bacău i-a anunțat miercuri seară pe reprezentanții spitalului că a reînceput, în jurul orei 22:00, umplerea conductelor cu apă și că va dura aproximativ 48 de ore până când apa va ajunge la unitatea sanitară.

Băcăuanii depind de 5 zile de apa la pet distribuită de autoritățile locale

Sâmbăta trecută, o avarie la conducta de aducţiune a municipiului Bacău, de la Valea Uzului, a lăsat oraşul fără apă potabilă. Autoritățile au anunțat, inițial, că furnizarea apei potabile va fi reluată miercuri, însă o nouă avarie apărută în zona lucrării abia realizată a condus la o întârziere.

Potrivit autorităților, locuitorii municipiului Bacău ar putea avea apă la robinete cel mai devreme vineri.

Autorităţile locale au luat decizia, începând de sâmbătă, să distribuie apă potabilă şi nepotabilă către populaţie.

De cinci zile, băcăuanii stau zilnic la coadă pentru a primi apă potabilă la pet-uri de doi litri și apă nepotabilă, distribuită de autoritățile locale cu cisternele, în 11 locații din oraș. De asemenea, angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială livrează apă la domiciliu pentru persoanele nedeplasabile aflate în evidenţă şi pentru cele care au solicitat ajutorul telefonic la Primărie sau prin asociaţiile de locatari şi proprietari.

În perioada 2008 - 2011 au avut loc lucrări de reabilitare cu fonduri europene în valoare de peste 52 milioane euro.

Primarul Cosmin Necula a declarat marți că va sesiza "organele în drept ale statului" cu privire la modul în care au fost executate lucrările, cu fonduri europene, de la aducţiunea cu apă a municipiului Bacău.