Spitalul Municipal Timişoara va finaliza până la sfârşitul acestui an construirea celui de al doilea buncăr pentru secţia de radioterapie, unde va fi montat un accelerator liniar de energie destinat procedurilor pentru bolnavii de cancer, investiţie de circa 500.000 de euro, a anunțat conducerea unităţii medicale.

Spitalul Municipal din TimisoaraFoto: Spitalul Municipal din Timisoara

"O investiţie foarte importantă din bani de la bugetul local este construcţia unui buncăr de circa 500.000 de euro, pentru un accelerator liniar de energie, care va fi gata până la finele anului. Acolo va fi montat un accelerator performat, aparat folosit pentru tratamentul cancerului, care va fi cumpărat de Ministerul Sănătăţii, prin fonduri de la Banca Mondială", a declarat managerul spitalului, dr. Olimpia Oprea, citată de Agerpres.

Conform reprezentanţilor Spitalului Municipal din Timișoara, deoarece se lucrează într-un mediu puternic radioactiv, tehnologia de construcţie a buncărului este asemănătoare celei folosite la Centrala Atomică de la Cernavodă, pereţii având grosimea de 2,5 metri, căptuşiţi cu plumb pentru a proteja propagarea emisiilor radioactive în afara incintei. Primul buncăr a fost construit SMT în urmă cu zece ani, unde au fost montate trei aparate americane conexe acceleratorului liniar, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii de la o firmă de profil din Olanda, contra sumei de 3,6 milioane de dolari. Echipamentul este format dintr-un accelerator liniar de energie medie, un nucletron pentru brahiterapie (pentru iradierile cu iridiu) şi un simulator de măsurători.

Medicii oncologi susţin că aparatura de acum un deceniu este deja veche şi este nevoie de alta nouă, pentru care se va construi noul buncăr. Aparatul de radioterapie de la Timişoara deserveşte bolnavi din cinci judeţe învecinate.

Spitalul Municipal Timişoara a mai beneficiat recent de o investiţie de 400.000 de euro, finanţată tot din bugetul local, fiind dotat cu un echipament pentru brahiterapie, care tratează mai ales cancerul de col uterin.