Daniela Bartoș, fost ministru al Sănătății, și Dumitru Popescu, fost manager al Spitalului de Psihiatrie Săpoca, acuzați de ANI de incompatibilitate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 10 iulie 2018, 11:02 Actualitate | Sanatate


Daniela Bartos
Foto: AGERPRES
​Daniela Bartoș, fost șef de Secție în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București și fost ministru al Sănătății în Guvernul Năstase, Dumitru Popescu, fost manager al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca din județul Buzău și Dorina Donciu, șefa Secției Psihiatrie I de la Spitalul Clinic de Psihiatrie 'Socola' din Iași, au fost declarați incompatibili de ANI, anunță Agenția Națională de Integritate, într-un comunicat.

Daniela Bartoș este acuzată de ANI că, în perioada 21 ianuarie 2015 - 07 septembrie 2017, a exercitat simultan funcția de șef de secție și o funcţie în una dintre structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti, respectiv în perioada  22 noiembrie 2016 - 07 septembrie 2017 a exercitat simultan funcția de șef de secție și funcţia de membru în organele de administrare în societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990. Daniela Bartoș a încălcat, astfel, dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. d) și g) coroborat cu dispozițiile art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006.

Dumitru Popescu, fostul manager al al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca din udețul Buzău este acuzat că, ăn perioada 18 decembrie 2008 - 10 februarie 2017, a exercitat simultan funcția de manager și calitatea de președinte al Consiliului Director din cadrul Casei de Ajutor Reciproc Spitalul Săpoca I.F.N, încălcând astfel dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. a) și art. 178, alin. (4) din Legea nr. 95/2006.
 
De asemenea, Agenția Națională de Integritate a constatat indicii privind săvârșirea infracțiunii de 'fals în declarații' de către Dumitru Popescu, întrucât persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere depuse în calitate de Manager cuantumul venitului realizat în urma exercitării funcțiilor de Președinte al Consiliului de administrație/director al Casei de Ajutor Reciproc a Salariaților Spital Săpoca I.F.N. și în declarațiile de interese funcția de Președinte al Consiliului de administrație/director.
 
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, Județul Buzău, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații prevăzută de dispozițiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
 
 De asemenea, Dorina Donciu, șefa secției de Psihiatrie I din cadrul Spitalului Clinic Psihiatrie 'Socola' din Iași, este acuzată că, în perioada 16 noiembrie 2016 - 01 iulie 2017, a deținut funcția de șef Secția Psihiatrie I simultan cu calitatea de asociat unic, respectiv de administrator al S.C. Vital Medical Center Memory S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art. 185, alin. (15) și ale art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006.
 
 
Ce preverederi legale sunt acuzați cei trei că au încălcat:

 
·  art. 178, alin. (1), lit. a), d) și g) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia "Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică, […] d) exercitarea unei activităţi sau a unei funcţii de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti; […] g) exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control în societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare";

·  art. 178, alin. (4) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia "În cazul în care la numirea în funcție managerul se află în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la numirea în funcție. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept".
 
·  art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia "Dispoziţiile art. 178 alin. (1) lit. c), d), e) și g) referitoare la incompatibilităţi şi ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancțiunea rezelierii contractului de administrare și a plății de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condițiile legii, se aplică şi șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice".
 
· art. 326 din Legea nr. 286/2009 potrivit căruia "Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

Agenția Națională de Integritate amintește că "persoana […] față de care s-a constatat  […]  starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

1075 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Ce face acum Daniela Bartos? (Marţi, 10 iulie 2018, 11:54)

    paonipao [utilizator]

    D-na profesor doctor Daniela Bartos, are un birou elegant si modern la etajul 6 al spitalului de urgenta Floreasca din Bucuresti.
    Cand se plictiseste mai baga capul prin saloanele sectiei de la et. 6 si cu o mina de intelectual rafinat aflat in stratosfera intreaba: “aici e bine?”, apoi isi raspunde satisfacuta pentru sine dar cu voce tare: “ e foarte bine”.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version