​Peste 14 milioane de pastile sau fiole au fost exportate paralel din România în perioada martie - decembrie 2017, arată raportul "Radiografia Exportului paralel de medicamente din România", realizat de Observatorul Român de Sănătate în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață. Exportul paralel este o cauză a riscului de dispariție pentru 46% din medicamentele oncologice identificate de analiza Observatorului Român de Sănătate ca având în prezent risc semnificativ de discontinuitate sau dispariție din România.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

Cele mai exportate cinci medicamente din punct de vedere al cantităților au fost: Pantoprazol (folosit în tratarea ulcerului), Metoprolol și Nebivol (folosite în bolile cardiovasculare), Clobetasol (folosit în tratarea dermatozelor) și antibioticul Augmentin.

Deși este o activitate legală, "majoritatea beneficiilor financiare ale exportului paralel revin distribuitorului mai degrabă decât pacientului", potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene.

39 dintre cele 113 medicamente oncologice incluse în Programul Național dedicat bolnavilor de cancer au fost exportate paralel cel puțin o dată în perioada martie - decembrie 2017, reprezentând peste 15.200 pastile/fiole pe lună, arată raportul realizat de Observatorul Român de Sănătate.

Pentru o parte dintre ele, cantitatea exportată paralel este redusă comparativ cu consumul mediu anual înregistrat în România și astfel accesul pacienților români la aceste medicamente nu a fost periclitat.

În cazul altor medicamente oncologice însă, cantitățile exportate paralel au fost semnificative, depășind și o cincime din cantitatea anuală consumată de pacienții români.

Mai mult, 12 medicamente oncologice erau exportate paralel în aceeași perioadă în care lipsa lor era semnalată de pacienții români. Printre acestea se numără Eligard (folosit în cancerul de prostată) – pentru care a fost exportată paralel o cantitate egală cu 18,3% din consumul mediu anual în România – şi Somatuline (folosit în tratamentul tumorilor neuroendocrine) – pentru care a fost exportată paralel o cantitate egală cu 38,25% din consumul mediu anual în România.

Exportul paralel a reprezentat un risc considerabil sau semnificativ pentru pacienții români în cazul următoarelor medicamente oncologice: Somatuline, Sprycel, Hycamtin, Eligard și Navelbine, arată raportul "Radiografia Exportului paralel de medicamente din România".

Potrivit documentului citat, profiturile realizate de companiile care efectuează export paralel pot atinge sume importante datorită diferențelor de preț dintre România și țările de destinație. Astfel, simulările realizate în analiza Observatorului Român de Sănătate și bazate pe cantitățile exportate paralel între martie şi decembrie 2017 arată că se pot înregistra profituri brute de peste 760.000 de euro din exportul paralel al unui singur medicament în Olanda. Cifrele obținute în analiza ORS sunt susținute și de o analiză anterioară a Consiliului Concurenței.

Analiza Observatorului Român de Sănătate a identificat 21 de companii care realizează exporturi paralele de medicamente din România. Peste jumătate dintre companiile de distribuţie au avut sau au probleme juridice fie direct prin asociaţii actuali, fie prin personalul administrativ sau prin foști asociaţi. Printre probleme se numără 3 condamnări definitive pentru dare de mită către autorități sau falsificarea unor rețete și decontări fictive, în timp ce în alte cinci dosare nu s-au primit încă sentințe definitive. Alte probleme juridice implică penalizări aplicate de Consiliul Concurenței sau de Agenția Națională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

În cazul a 9 din companiile de distribuție identificate a putut fi confirmată existența în portofoliul lor a medicamentelor oncologice a căror lipsă a fost raportată de pacienți în perioada analizată.

Cu toate că exportul paralel este o activitate comercială legală pe teritoriul UE, atunci când are ca rezultat scoaterea din România a unor medicamente oncologice a căror lipsă a fost raportată de pacienți, apar efecte nocive asupra dreptului și accesului pacienților români la sănătate în favoarea unor interese strict legate de profit. Fiind vorba de cancer, o patologie foarte gravă, aceste efecte pot fi fatale.

În paralel cu raportul raportul "Radiografia Exportului paralel de medicamente din România", Asociația Dăruieşte Viaţă, în parteneriat cu Observatorul Român de Sănătate, au lansat, marți, și platforma online Medicamente la Risc, dedicată monitorizării și prevenirii crizelor de medicamente din România.