Platforma online Medicamente la Risc, dedicată monitorizării și prevenirii crizelor de medicamente din România, a fost lansată marți de Asociația Dăruieşte Viaţă în parteneriat cu Observatorul Român de Sănătate. Potrivit inițiatorilor platformei Medicamente la Risc, autoritățile au la dispoziție, în prezent, toate instrumentele care le permit să monitorizeze stocurile de medicamente din România și să prevină posibilele crize, însă nu le folosesc eficient. Platforma online Medicamente la Risc este disponibilă la adresa www.daruiesteviata.ro/crizamedicamente.

Medicamente la riscFoto: Daruieste viata

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, și Vlad Mixich, directorul Observatorului Român de Sănătate, au făcut apel la autorități - Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate - să folosească toate datele și instrumentele pe care le au pentru a preveni crizele de medicamente.

"În acest moment, autoritățile au toate instrumentele la îndemână să creeze acest mecanism prin care să prevină și să nu mai avem crize ale medicamentelor", spune Vlad Mixich, directorul Observatorului Român de Sănătate.

"Acest proiect nu este o oportunitate pentru ei, ci este o obligație de a îl implementa. Vrem să ne punem la masă cu ei și să lucrăm pentru a salva vieți", este mesajul pe care Carmen Uscatu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață, îl transmite ministrului Sănătății și conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Agenției Naționale a Medicamentului și Unifarm.

Lansarea platformei Medicamente la Risc vine în contextul în care peste 2.600 de reclamații cu privire la lipsa de medicamente au fost înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului în perioada 2015 – 2017.

De asemenea, pentru 24 medicamente din Programul Național de Oncologie, comercializarea în România a fost întreruptă temporar sau permanent în această perioadă.