Refuzul părinţilor de a vaccina copiii împotriva rujeolei se menţine, deşi la nivelul judeţului Botoşani au existat în permanenţă acţiuni de identificare a restanţierilor şi de comunicare a riscurilor la care sunt expuşi copiii nevaccinaţi, a declarat luni, într-o şedinţă a Colegiului prefectural, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, Teodor Ferariu, citat de Agerpres.

Copil cu rujeolaFoto: Flickr/ Dave Haygarth

În judeţul Botoşani sunt în evoluţie două focare de rujeolă.

Reamintim că România este țara europeană cu cea mai gravă epidemie de rujeolă (57 de decese și peste 14.000 de cazuri înregistrate de la debutul epidemiei) și cu cea mai scăzută rată a vaccinării cu ROR (vaccinul împotriva rujeolei - n.red.).

Teodor Ferariu spune că, până în luna mai, nu au existat deficienţe în asigurarea dozelor de vaccin, însă în a doua jumătate a lunii mai stocurile au fost insuficiente, ceea ce a determinat autoritatea sanitară să amâne vaccinarea ROR în cazul copiilor care nu prezintă risc, respectiv cei peste cinci ani.

"În prezent, au fost livrate 7.000 de doze de vaccin, astfel că nu mai avem probleme în asigurarea vaccinului şi recuperarea restanţierilor", a precizat Ferariu, care a prezentat un raport privind activitatea DSP Botoşani, în primele cinci luni ale anului.

El a afirmat că de la începutul acestui an, în Botoşani au fost înregistrate 192 de cazuri de rujeolă şi un deces la un copil de 11 luni care era nevaccinat şi avea şi alte afecţiuni.