Noi probleme cu sistemul electronic al CNAS. Medic: "Vă rugăm să evitați să vă îmbolnăviți, casele evită să mai tiparească la timp bilete de trimitere"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 8 iunie 2018, 17:40 Actualitate | Sanatate


Medici
Foto: sxc.hu
Medicii semnalează noi probleme, săptămâna aceasta, cu sistemul electronic al CNAS, un medic de familie din București declarând, pentru HotNews.ro, că în ultimele zile au existat momente în care sistemul a funcționat din nou "dezastruos", iar doctorii au fost nevoiți să elibereze din nou rețete offline.

"Merge o zi așa, o zi așa. Am dat numai rețete offline. Nu pot să verific calitatea de asigurat, nu pot să însciu pacienți că nu știu dacă sunt asigurați sau nu. Foarte greu. Adică pot să dau o rețetă offline dacă știu sigur că pacientul din fața mea e asigurat. De exemplu, pensionar. Dar pentru alte situații e problemă. Nu poți să știi și riști să ți se invalideze serviciile și să le plătești după aceea. Doar suntem toți pățiți", a declarat un medic din București pentru HotNews.ro.

"Măcar dacă ar recunoaște public că nu funcționează, ar da comunicat conform legii, și atunci ar trece tot sistemul offline și ne vedem de lucru. Numai că, dacă fac chestia asta, ei sunt obligați să deconteze toate serviciile pe perioada defecțiunii. Ori asta nu vor", adaugă medicul citat.

Sandra Alexiu, presedintele Asociației medicilor de familie București-Ilfov, scrie, într-o postare pe Facebook, că: "Vă rugăm să evitați să vă îmbolnăviți, deoarece casele evită să mai tiparească la timp bilete de trimitere (obligatorii, fără ele nu putem trăi nici medicii de familie, nici cei din ambulatorii și spitale, nici măcar la băi nu puteți merge), manevre de evitare sunt procesate în înregistrarea semnăturilor electronice ale furnizorilor de servicii medicale (obligatorii, fără ele nu putem consulta), în plus este de evitat și să facem raportari de servicii ca să nu deranjăm sistemul informatic care e puțin în burnout!"

Pe Facebook a circulat, de altfel, vineri, un mesaj trimis pe data de 5 iunie de firma Siveco pe un forum al softiștilor care se ocupă de softurile din cabinetele medicale și spitale.

Mesajul transmis de Siveco pe forumul softiștilor:

"Stimați colaboratori,

În cursul monitorizării aplicației SIUI, echipa SIVECO a constatat anumite disfuncționalități (*) care au drept cauză baza de date Oracle care deservește sistemul SIUI. E posibil ca baza să nu mai răspundă la interogări în viitorul imediat următor. Este posibil ca blocarea SIUI să fie urmată și de blocarea SIPE.

De obicei asemenea incidente au ca efect numeroase reîncercări de trimitere a raportărilor, din partea tuturor furnizorilor, care însă cresc congestia bazei de date și agravează problema.

Pentru a veni în sprijinul furnizorilor de servicii medico-farmaceutice, și pentru a decongestiona sistemul PIAS al CNAS facem următoarele recomandări:

1) evitarea trimiterii repetate a raportărilor de servicii medicale și farmaceutice, în caz de eroare

2) evitarea trimiterii aceleiași raportări de servicii medicale și farmaceutice, de mai multe ori, la intervale mai mici de o oră

3) folosirea unui interval orar mai puțin aglomerat pentru trimiterea raportărilor de servicii medicale și farmaceutice

Numai bine,
Echipa SIVECO România

(*) Constatările concrete la nivelul SIUI:

O serie de funcționalități nu operează corect la nivelul interfeței SIUI a CJAS/CNAS:
1) - nu se pot înregistra certificate digitale noi pentru furnizorii de servicii medicale și farmaceutice
2) - un set de peste 20 de selectoare din interfața SIUI nu se pot deschide
3) - nu se pot rula peste 150 de rapoarte din aplicație

La nivelul furnizorilor de servicii medicale și farmaceutice, cel mai probabil, sistemul SIUI răspunde cu dificultate. În mod cert, acei furnizori, cărora le-au expirat certificatele digitale, sunt în imposibilitatea de a se conecta la platforma PIAS."


Conducerea CNAS a fost avertizată de un an de problemele IT care au blocat emiterea rețetelor electronice

​Conducerea CNAS a fost avertizată încă din data de 25 mai 2017, cu mai bine de 3 luni înainte de arestarea lui Marian Burcea, președintele de atunci al Casei, că vor expira două contracte majore de mentenanță - cea la bazele de date Oracle și cea la SIPE (rețeta electronică) și că trebuie demarate procedurile de achiziție, potrivit unui document obținut de HotNews.ro și publicat pe data de 16 mai.

Totuși, timp de un an, nu s-au făcut aceste achiziții, fapt care a blocat emiterea rețetelor electronice și a scos medicii în stradă. Oficialii CNAS spun că 'situația a apărut ca urmare a arestărilor de anul trecut și a schimbărilor dese din conducerea autorității', dar nu doar președintii sunt responsabili, ci și alți directori, precum Liliana Maria Mihai, care este în continuare director general al Casei.

Contactat de HotNews.ro, Florin Ilia, președintele Siveco România a precizat că problemele apărute țin de expirarea a două mentenanțe: 'cea a SIPE care a expirat la 1 mai 2018 și cea a bazelor de date Oracle care deservesc SIUI, SIPE, CEAS, care a expirat pe 30 martie 2018.', adică exact componentele despre care Comitetul director al CNAS a fost avertizat în urmă cu 1 an.

"Problemele sunt date de exirarea mentenanței bazelor de date Oracle. Noi ținem în viață sistemul, fără să fim plătiți, de ani de zile. Pur și simplu nu mai putem. În 2016 problemele erau cu cardul (sistem CEAS).  Acum problemele care se manifestă sunt cu baza de date Oracle care deservește SIUI, SIPE, CEAS. SIPE este rețeta electronică. Este o problemă veche de hard (nu există spațiu de stocare suficient). Din acest motiv, este necesară mentenanță permanentă, zilnică, ca baza de date să aibă suficient loc să funcționeze. În momentul în care ne-a încetat contractul, noi am mai intervenit vreo lună de zile, spunând 'atenție, e grav, luați măsuri, nu putem face la infinit pe gratis'. Când am văzut că nu fac nimic, ne-am oprit. Dacă reluăm mentenanța, probabil putem repara cât să meargă o vreme, dar pe termen mediu trebuie să cumpere și echipamente noi și mai ales spațiu de stocare. Și la un PC, după câțiva ani trebuie disc nou, că se umple. E cam aceeași situație'", a declarat, pe 14 mai, pentru HotNews.ro, Florin Ilia, președintele Siveco România.

1584 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Nu au bani de programe informatice... (Vineri, 8 iunie 2018, 17:42)

  morometu [utilizator]

  Mai bine cheltuie bani pe mitinguri!
  • +6 (6 voturi)    
   banii sunt la Ghita (Vineri, 8 iunie 2018, 20:34)

   the_andy [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   n-a facut el softul? ii mai trebuie un update dar daca e plecat nu are cum sa-l faca
  • +6 (6 voturi)    
   Au votat PSD, acum pot muri linistiti (Vineri, 8 iunie 2018, 20:59)

   DuieMragnea [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   Tara e salvata, de ei nu mai e nevoie.
  • +4 (4 voturi)    
   Mitingul asigură crowd controlul votacilor PSD (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 7:53)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   Disfuncționalitățile semnalate în articol asigură mortalitatea pensionarilor fără pensii speciale, furnizând mai multe fonduri pentru pensionarii privilegiați....
  • +1 (1 vot)    
   atentat la siguranta nationala (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 10:36)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   Cei responsabili pentru situatia asta ar trebui judecati precum teroristii.
 • +5 (13 voturi)    
  Asa le trebuie (Vineri, 8 iunie 2018, 17:45)

  mitg [utilizator]

  La o farmacie unde am fost in 2012 (in jud. Timis), farmacista mi-a pus un mini calendar cu USL in plasa dupa ce am luat medicamentele.

  Na, sa le iasa pe gat acuma.
 • +9 (9 voturi)    
  forumul softiștilor? (Vineri, 8 iunie 2018, 18:15)

  Tomato [utilizator]

  Care este adresa acestui forum?
  • +8 (8 voturi)    
   e vizavi de (Vineri, 8 iunie 2018, 21:24)

   paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui Tomato

   forumul hardistilor;

   siveco bineinteles :)

   pentru ca pana si sistemele sun/oracle se naruie in fata interfetelor scrise de siveco
 • +9 (9 voturi)    
  Sunt bani dar nu este creier (Vineri, 8 iunie 2018, 19:10)

  florinos [utilizator]

  Banca Mondiala pune la dispoziție peste 50 milioane euro pentru informatizarea sistemului public dar cine sa facă proiectele ?
  La noi sistemul public folosește calculatoare vechi, șefii sunt puși pe pile, administratorii de sistem minează Bitcoin, Siveco si UTI sunt verificați de DNA ... doar echipa lui Cioloș a mai creat niște programe pentru dezmorțirea sistemului IT in rest praf si pulbere, PSD este ocupata de 2 ani sa distrugă justitia si sa faca manifestări împotriva abuzului prin abuz la persoanele defavorizate.
 • +7 (7 voturi)    
  "Habar n-am!" (Vineri, 8 iunie 2018, 20:26)

  Ricochet [utilizator]

  Sute de medici si-au incetat activitatea pentru ca sistemul informatic al Casei de Sanatate nu le mai poate inregistra semnaturile electronice, din "motive tehnice", de peste o saptamana.
  Iar fara semnatura electronica nu poate fi emis nici un act medical, nici inregistrate consultatiile, nimic.

  Raspunsul reprezentantului Casei de Asigurari la intrebarea: "Si noi medicii, si pacientii nostri, noi ce facem?"
  "Habar n-am!"
  • +4 (4 voturi)    
   Poate stie...veorica (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 0:39)

   morometu [utilizator] i-a raspuns lui Ricochet

   Sau ar trebui sa stie! Dar e prea mica pentru un sistem atat de mare! Proceseaza mai greu!
 • +6 (6 voturi)    
  nu conteaza... (Vineri, 8 iunie 2018, 20:29)

  liviu_ [utilizator]

  da-I dracu oricum nu voteaza psd...

  important e sa iasa bine mitingu anti justitie!

  trebuie sa restauram dictatura ca sa furam...

  oamenii sunt buni numai de mult, si asa sistemu medical costa prea mu8lt... sa moara !
 • +8 (8 voturi)    
  Problema veche (Vineri, 8 iunie 2018, 20:34)

  EduardRO [utilizator]

  Problema este veche, de cativa ani buni. Treaba sta in felul urmator: Aplicatia este construita de Siveco Romania avand in spate baza de date Oracle instalata pe hardware HP. Acum cativa ani a aparut primul mare incident in (ne)functionarea bazei de date Oracle, iar cei de la Siveco au fost nevoiti sa apeleze la Oracle Romania pentru rezolvarea problemei. Care a fost rezolvata, fireste. Banii din contract au ajuns in mica masura la HP, grosul fiind primit de Siveco, firma securistilor (ca si TeamNet si alte). Oracle Romania nu a fost parte din contract. Aplicatia Siveco este atat de bine pusa la punct (ironic!) incat blocheaza inclusiv baza de date.
  Intrebare: ce produs realizat si livrat de Siveco a functionat la parametrii ceruti? Raspuns: Niciunul! Contractele cu statul roman sunt pe foarte multi bani.
 • +4 (4 voturi)    
  Cnas (Vineri, 8 iunie 2018, 21:21)

  GICOMANU [utilizator]

  Pina in anii ‘90 lucram schimbul I si III pentru a echilibra sistemul energetic cam asa ar dori si Sinevo ?
 • +4 (4 voturi)    
  Cnas (Vineri, 8 iunie 2018, 21:23)

  GICOMANU [utilizator]

  Rectific Siveco
 • +7 (7 voturi)    
  Evitati sa mai fiti o povara pt sistem (Vineri, 8 iunie 2018, 21:26)

  **#** [utilizator]

  Nu va imbolnaviti sau luati o pastila de sepukku.
 • +4 (4 voturi)    
  Normalitate in Romania... (Vineri, 8 iunie 2018, 23:41)

  Sebycopilu [utilizator]

  ...viva Psd!!!
 • +1 (1 vot)    
  Ministresa (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 8:42)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Propagandista rosie de la Sanatate ce spune? Ca se peicepe la dat din melitza, si cam atat.
 • 0 (0 voturi)    
  ....mda (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 13:25)

  anonim56471 [utilizator]

  apai sa nu credeti ca siveco e mare usa de biserica .... calitatea softului lor e cel putin indoielnica + cititi un pic https://www.sfin.ro/actualitate/mecanismele-infractionale-ale-denuntatoarei-it-irina-socol-cum-si-a-constituit-8-firme-fantoma/


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version