​Stocurile de vaccinuri antirujeolic şi antihepatitic sunt mici şi chiar insuficiente la nivelul ţării, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ea adăugând, însă, că "Vaccinul antirujeolic şi antihepatitic în acest moment nu aş putea să spun că lipsesc". Ministrul Sănătății mai spune că vaccinul ROR va fi distribuit în această săptămână, iar vaccinul antihepatitic urmează să fie și el distribuit către Direcţiile de Sănătate Publică.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"Vaccinul antirujeolic şi antihepatitic în acest moment nu aş putea să spun că lipsesc. Stocurile sunt mici şi insuficiente la nivelul ţării. La antihepatitic, în 24 mai s-au terminat procedurile de testare a acestuia pe teritoriul României, astfel încât în această săptămână va începe distribuţia la Direcţiile de Sănătate Publică. Existau joi 5.000 de doze la nivelul întregii ţări. La ROR avem un stoc ceva mai mare, n-aş putea să vă dau o cifră exactă, undeva la 7.000 - 8.000 de doze. ROR în această săptămână va fi distribuit, pentru că la ROR am avut contestaţii care s-au încheiat şi în sfârşit în această săptămână putem distribui. E adevărat, am fost la limita minimă a stocurilor", a declarat marți ministrul Sănătății la Parlament, unde a participat la un eveniment dedicat problemelor adolescentului, organizat de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, potrivit Agerpres.

Reamintim că România este țara europeană cu cea mai gravă epidemie de rujeolă (54 de decese și peste 12.000 de cazuri înregistrate de la debutul epidemiei) și cu cea mai scăzută rată a vaccinării cu ROR.

În ceea ce privește vaccinul împotriva hepatitei B, Marinela Debu, președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, atrăgea atenția, în urmă cu două săptămâni, că în farmaciile din România sunt discontinuități la aprovizionarea cu acesta.