Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, că în depozitele Unifarm se află în acest moment cinci tipuri de imunoglobulină (fără a preciza cantitatea), dar şi fiole de Cisplatin, citostatic esențial, necesar în tratarea mai multor tipuri de cancer.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Cisplatin, citostatic folosit în tratarea a 85% dintre tipurile de cancer, lipsește din România din luna ianuarie, declara în luna aprilie pentru HotNews.ro Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Cezar Irimia mai spunea că necesarul lunar este de minimum 12.000 de fiole.

În ceea ce îi privește pe pacienții cu imunodeficiențe primare, dependenți de imunoglobulină, aceștia nu au acces la tratament din vara anului trecut, existând discontinuități mari în aprovizionarea spitalelor cu imunoglobulină.

"În acest moment, avem în depozit cinci tipuri de imunoglobulină. Din păcate, am avut semnale că în anumite spitale nu există. Vă este foarte clar că este vina managementului şi a celor care se ocupă cu achiziţionarea, inclusiv a farmaciştilor. În acest moment, avem imunoglobulină, avem Cisplatin în depozitele Unifarm şi cred că aţi observat - facem toate eforturile astfel încât să nu existe discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente. Managerul, prin contractul de management, trebuie să se asigure că există farmacia spitalului sau pacienţii au tot ce le trebuie", a declarat ministrul Sănătății, după ce a participat la o conferinţă privind hipertensiunea arterială.

Sorina Pintea a mai precizat că din cele 3.000 de fiole de Cisplatin care au venit în ţară, au fost folosite 100: "Au venit 3.000 de fiole (de Cisplatin - n.r.) şi s-au folosit 100. Într-adevăr, a fost o perioadă de discontinuitate. Noi aveam alte denumiri comerciale în depozite. A venit Cisplatinul. Din păcate, doar 100 de fiole s-au folosit până în acest moment, s-au achiziţionat."