Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, una dintre cele mai căutate din ţară în ce priveşte patologia cardiacă a nou-născutului, a fost dotată, miercuri, cu aparatură medicală în valoare de 95.000 de euro, în urma unei donaţii a Organizaţiei Salvaţi Copiii, cu sprijinul clienţilor Libris.ro.

BebelusFoto: Salvati Copiii

"Am venit la Târgu Mureş de mai multe ori, pentru că în judeţul Mureş rata mortalităţii infantile este mai mare decât rata mortalităţii pe ţară, e undeva de 9 la mie, faţă de 7 la mie, asta şi datorită faptului că aici vin să nască femei care ştiu că bebeluşii lor au o problemă deosebită, aici fiind şi o echipă fantastică de doctori, conduşi de dr. Horaţiu Suciu, care operează bebeluşi cu malformaţii cardiace, aşa că primiţi aici foarte mulţi bebeluşi cu probleme cardiace care aşteaptă să fi operaţi. Doar anul trecut au fost operaţi 56 de nou-născuţi cu malformaţii cardiace. Această secţie şi acest spital oferind unica posibilitate din ţară în acest domeniu. Pe de altă parte, doar anul trecut au fost peste 350 de bebeluşi care au avut nevoie de terapie intensivă, iar ultimele dotări sunt undeva din anul 2007", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Potrivit acesteia, este una dintre cele mai consistente donaţii, care constă într-un incubator ultra performant, în valoare de 31.000 euro, donat cu sprijinul clienţilor Libris.ro, un sistem de inducere a hipotermiei, de 22.000 de euro, un ventilator cu HFO (ventilaţie mecanică înalt performantă), de 32.000 de euro, şi un aparat de suport respirator, de 10.000 de euro, pentru a putea salva nou-născuţii prematuri.

"Am venit astăzi să facem o dotare mai amplă, în valoare totală de 95.000 de euro (...) Pentru trei dintre aparate, în valoare de 64.000 de euro, sunt bani proveniţi din campania de 2%, din SMS-uri şi donaţiile pe care le primim din Târgu Mureş. Există o colaborare strânsă şi cu Libris, care e cea mai mare librărie online, cu care avem o colaborare de 8 ani, dar e foarte frumos că oamenii care citesc cărţi donează şi pentru Salvaţi Copiii, la fel cum oamenii care realizează venituri direcţionează 2% către noi sau trimit SMS-uri, din care putem să achiziţionăm aceste lucruri", a precizat Gabriela Alexandrescu.

Potrivit Gabrielei Alexandrescu, dotarea secţiei de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş reprezintă o primă acţiune a anului 2018, întrucât Libris.ro şi Salvaţi Copiii au lansat, miercuri, o campanie de strângere de fonduri având ca obiectiv atragerea a 100.000 euro, din donaţiile clienţilor, realizate odată cu achiziţia de cărţi.

Aceste fonduri vor fi folosite pentru dotarea cu echipamente medicale de ultimă generaţie a secţiei de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, secţie condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu.

"Credem că este datoria fiecărei companii ajunse la maturitate să se implice în acţiuni de responsabilitate socială. Este important să fim activi atunci când sesizăm o problemă în societate, iar faptul că peste 250.000 de clienţi Libris ne stau alături în acest sensibil parteneriat cu Salvaţi Copiii ne dă speranţă. Le mulţumim iubitorilor de carte care, din 2014 până în prezent, au reuşit să doneze, prin librăria online Libris.ro, 225.644 euro, folosiţi integral în dotarea celor 8 unităţi medicale susţinute până acum", a declarat Loredana Tudor, director de marketing al Libris.ro.

Conf. dr. Manuela Cucerea a arătat că existenţa unei aparaturi noi, performante, este de importanţa vitală, mai ales că centrul din Târgu Mureş este singurul din ţară care efectuează în mod constant operaţii pe cord la noii-născuţi, subliniind că investiţii mari în aparatură nu s-au făcut în ultimii 10 ani.

"Rulajul la noi, în secţie, e foarte mare - am avut peste 350 de nou-născuţi critici anul trecut, din toată ţara (...) Am avut nou-născuţi cu o greutate incredibil de mică la naştere, sub 1.000 de grame, care acum au crescut şi au recuperat aproape miraculos decalajul. Avem prematuri cu patologii complexe, pentru care orice minut de întârziere în intervenţie poate fi fatal. O secţie dotată cu tot ceea ce este necesar este una în care medicii pot garanta cea mai bună îngrijire şi recuperare a micuţilor care se nasc înainte de termen (...) Am avut inclusiv un nou-născut care a avut la naştere 400 de grame, apoi a ajuns la 380 de grame, care a supravieţuit. Avem foarte mulţi copii sunt 1000 de grame, foarte mulţi prematuri, din fericire datele sunt foarte bune, comparativ cu cele din Europa, în ce priveşte supravieţuirea", a arătat medicul Manuela Cucerea.