Sindicaliștii din sănătate renunță la greva anunțată pentru 11 mai / Ministrul Muncii: Se acordă sume compensatorii pentru cei care au înregistrat diminuări de venituri

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 8 mai 2018, 20:41 Actualitate | Sanatate


Greva in sanatate
Foto: Federatia Sanitas
Sindicaliștii din Sănătate au anunțat marți seara că renunță la greva generală anunțată pentru 11 mai, după ce au ajuns la un acord cu reprezentanții guvernului. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat marți că s-a decis modificarea legii salarizarii, fără a modifica însă plafonarea sporurilor la 30 la sută, iar toți cei care au avut scăderi salariale vor primi banii înapoi. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că ”legea salarizării a fost aplicată în mod subiectiv de către spitale”, adăugând că în urma discutiilor cu sindicaliștii s-a decis modificarea legii salarizării, fără a modifica însă plafonarea sporurilor la 30 la sută, iar noua lege a sănătății va cuprinde și indicatori de performanță.

”Pot să vă dau un exemplu cel puțin hilar, din punctul nostru de vedere: două spitale au declarat că au avut scăderi salariale față de decembrie 2016. Spitalul Județean Arad: din 1.959 de angajați, 1.820 au avut scăderi salariale. Focșani: din 1.366, 1.307 au avut scăderi salariale”, a spus Sorina Pintea.

Declarațiile ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu:

Măsuri: 

- scoaterea gărzilor medicilor și asistentelor în afara plafonului de 30 la sută, prevăzut pentru sporuri, ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite. Nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici. Toate garzile vor fi platite. Se creează un spațiu în anvelopa plafonului de 30 la suta pentru celelalte sporuri. 
- pentru spitalele de monospecialitate și anumite servicii județene de ambulanță, cum ar fi cea din București , să se permită în condiții bine justificate, o suplimentare a sporurilor, determinată de specificul acestor specialități. Aprobarea acestor situații se va face prin hotărâre de Guvern. 
- sunt deja revendicări rezovate până la această dată. De exemplu, s-a solicitat ca moașele să fie asimilate activității desfășurate de asistente, dar această revendicare era deja rezolvată prin asimilarea funcției de asistentă, moasă sau soră, conform Legii 95/2006. Au fost transmise precizări, dar din păcate în 20 la sută din spitale nu s-au aplicat.
- pragul minim în regulamentul de sporuri. A fost una dintre revendicări, să se asigure acest prag minim. Nu am umblat și nici nu intenționăm să modificăm.
- negocierea contractului colectiv, a fost solutionată ieri la Ministerul Sănătății.
- aș vrea să lansăm câteva avertismente, și autoritățile locale, și managerii de spitale să respecte legea și regulamentul de sporuri, pentru că aplicarea măsurilor depinde în mod direct de respectarea acestor reglementari de catre manageri si autoritățile locale
Am avut cazul de la Oradea- un caz foarte ciudat, s-a emis o Hotărâre de Consiliu Local care ar fi  trebuit să modifice o hotărâre de guven, ceea ce este totalmente ilegal.
- Managerii de spitale de amenea trebuie să respecte justa distribuire a sporurior
- o modificare foarte importanta, cea mai importantă, se acorda sume compensatorii pentru toți anagajații care au înregistrat diminuări de venturi nete față de luna februarie 2018, suma compensatorie urmează să acopere integral diferența. Nu mai putem vorbi despre vreo scădere de venituri
- să introducem un nou filtru în lege, să nu mai rămână la arbitrariul managerilor, să aloce sporuri pe criterii subiective, încălcându-se legea si regulamentul de sporuri. Nu a fost în intenția legiutorului să scadă salariile în sistemul de sănătate. Ne asigurăm ca prin aceste modificări nu mai este posibil să se întâmple acest lucru

La final sindicaliștii au anunțat că renunță la greva generală anunțată pentru 11 mai, fiind mulțumiți de rezultatele discuțiilor. 

”Renunțăm la greva generală din 11 mai. Suntem multumiți de ceea ce am reușit să punem împreună pe tapet”, a spus liderul Sanitas.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4000 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  Hmm, liderii sindicali ce au primit? (Marţi, 8 mai 2018, 20:46)

  emil bobu [utilizator]

  Poate e vremea sa fie inlocuiti liderii sindicali.
 • +8 (10 voturi)    
  LOV sa isi dea Demisia (Marţi, 8 mai 2018, 20:48)

  un domn [utilizator]

  Ministerul Muncii nu este Egal cu Primaria din Craiova
 • +7 (9 voturi)    
  xxxxl (Marţi, 8 mai 2018, 20:54)

  vorbeste lumea [utilizator]

  si daca le spui c-au facut un lucru prost, se supara ...
 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 mai 2018, 21:01)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Coeficienții salarizare = problema. Abrogați legea (Marţi, 8 mai 2018, 21:01)

  simplex1 [utilizator]

  Legea Salarizării Unitare trebuie abrogata.

  Coeficienții aceia, care spun, măsurat în salarii minime, ce remunerație trebuie sa aibă fiecare categorie de bugetari, nu pot fi stabiliți apriori. Ei variază continuu ca preturile mărfurilor.

  Cârpelile nu merg. Daca nu renunță la aceasta lege negândită, care încearcă sa rezolve o problema fără soluție adică sa ierarhizeze toate categoriilor profesionale pe baza unui tabel de valoare, guvernul nu va face decât sa rezolve temporar problema salariilor infirmierelor și brancardierilor dar va genera nemulțumiri în rândul profesorilor care se vor trezi mai prost plătiți ca o îngrijitoare din spital.

  Renunțați la Lege și reveniți la salariile din decembrie 2017 pentru toată lumea.
 • +7 (9 voturi)    
  . (Marţi, 8 mai 2018, 21:10)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Vedeți să-i votați din nou pe ăștia în 20 20.
 • +11 (11 voturi)    
  Uaaaaaauuuuuu!! (Marţi, 8 mai 2018, 21:12)

  cosminbut [utilizator]

  Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că ”legea salarizării a fost aplicată în mod subiectiv de către spitalele”, adăugând că în urma discutiilor cu sindicaliștii s-a decis modificarea legii salarizării.


  concluzie: spitalele sa aplice legea in mod obiectiv si sa nu se modifice legea.
  dragi guvernanti...... voi va auziti?????? sau aveti impresia ca vorbiti unei cirezi de boi?????
  • +1 (1 vot)    
   impresia zici ? (Miercuri, 9 mai 2018, 10:01)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui cosminbut

   Nu este vorba de impresie ci de pura realitate ! Au de-a face cu cirezi de boi ,insirati la autocare pentru a merge la urne .Daca se mai si incred in liderii de sindicate atunci n-au decat s-o ia peste bot.
 • +6 (8 voturi)    
  Ne intereseaza ce au castigat sindicalistii ? (Marţi, 8 mai 2018, 21:18)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Angajari neamuri, spatii comerciale, contracte cu statul pentru firmele interpusilor...scarba totala
  EMIGRAM, hai paaaa
 • +7 (7 voturi)    
  bine-bine, dar cresterile, (Marţi, 8 mai 2018, 21:23)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  unde sunt cresterile acelea cu care ati speriat Vestul?

  "toți cei care au avut scăderi salariale vor primi banii înapoi"

  peste 7 MILIARDE DE EURO a imprumutat PSDracnea intr-un an si doua luni, IN PLUS fata de necesarul pentru rostogolirea datoriilor anterioare, conform datelor oficiale oferite chiar de catre Ministerul Finantelor. Ce ati facut cu banii? Autostrazi, spitale, scoli, buzi in casele romanilor?

  Hai, bah, ca bubuie economia de la consumul pe datorie si din importuri!
 • +7 (7 voturi)    
  Ac si ata de cusut (Marţi, 8 mai 2018, 23:00)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Minciunile cusuta cu ata subtire tocmai s-au rupt, sacul fara fund s-a desirat si are gaura, iar acum incepe peticeala.

  Tot planul de guvernare marca PSD a fost o serie de peticeli peste peticeli. Nimic concret. Propuneri de proiecte de lege facute pe jenuche in bezna mintii, aruncate la plesneala, retrase dupa cateva zile, iar cele care au ramas sunt doar niste legi care pe hartie arata bine, iar in realitate sunt praf.

  Asta nu este partea cea mai rea, cat faptul ca PSD nu vrea sa recunoasca faptul ca legile lor sunt imbecile...

  Si lumea anesteziata nici nu realizeaza ca prin amendamentul " modificare foarte importanta, cea mai importantă, se acorda sume compensatorii pentru toți anagajații care au înregistrat diminuări de venturi nete față de luna februarie 2018, suma compensatorie urmează să acopere integral diferența" PSD tocmai recunoaste ca Volgura a mintit cu nerusinare 2 ani.

  Mai rau: "Nu mai putem vorbi despre vreo scădere de venituri" pentru ca in mintea lor, o peticeala = lege desteapta.

  Halucinant!
 • +7 (9 voturi)    
  Logica babuinistica pesedista (Marţi, 8 mai 2018, 23:28)

  Fu Leng [utilizator]

  Va dam, dar cu minus, va dam inapoi dar nu chiar tot. Sinducalistii aplauda, oamenii dau din umeri, mai bine decat nimic, de parca psd le-ar da de la ei. In alte tari se lasa cu molotoave.
  • +3 (3 voturi)    
   Mda (Miercuri, 9 mai 2018, 1:04)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   E vremea gratarelor. Romanii asteapta pe altii sa le rezolve problemele.
 • +9 (9 voturi)    
  Oare (Marţi, 8 mai 2018, 23:53)

  oracolul [utilizator]

  Oamenii ăștia realizează capcana în care au căzut? Leprele de la guvernare au anunțat cu surle și trâmbițe că în sănătate salariile au fost duse direct pe grila din 2022! Acum spun că vor acorda sume compensatorii pentru cei cărora le-a scăzut salariul! Deci oamenii ăștia, conform declarațiilor miniștrilor muncii și sănatății, până în 2023 vor avea același salariu! Ce putere de cumpărare vor avea cu acest salariu, dacă socotim o inflație de numai 5% pentru 2018, 2019, 2020, 2021? Și vorbim de oameni cu nivel de instruire medie și ridicată!
  • 0 (0 voturi)    
   instruire zici ? (Miercuri, 9 mai 2018, 10:07)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui oracolul

   Pai ca sa ingrijesti cirezile de boi n-ai nevoie decat de instruire la privat (a) gen "Spiru Haret" si altele ....adica ceva nivel de scris si citit (din cand in cand)
 • +2 (2 voturi)    
  volguta (Miercuri, 9 mai 2018, 7:45)

  nahir [utilizator]

  in loc sa-si dea demisia pentru incompetenta, promite bani din banii popii.
  Sumele alea compensatorii or fi bune pentru perioada de pana acum, dar atata vreme cat nu exista o siguranta legislativa, banii aia pot dispare instantaneu oricand.
  Mirobolanta lege unitara a salarizarii a suferit de la inceputul anului, de cand se aplica, atatea amendamente prin ordonante de urgenta si compensari (din ce surse oare?) incat e facuta praf.
 • 0 (2 voturi)    
  ce sa zic? (Miercuri, 9 mai 2018, 9:09)

  kingdavidhotel(banat de4ori) [utilizator]

  ca mi-e frica de banare....

  Deci, zic si eu : Traiasca presedintele!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by