​Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice acuză Ministerul Sănătății că "pune în pericol viața pacienților fără nicio justificare", după ce ministerul a decis să stopeze activitatea de administrare terapeutică de sânge la pacienții cu talasemie majoră în cadrul Institutului Național de Hematologie Transfuzională și să relocheze toți pacienții (aproximativ 100). Talasemia este o boală ereditară caracterizată de producția scăzută de hemoglobină.

HotNews.roFoto: Hotnews

"România devine astfel prima țară din Europa care pune în pericol viața a 100 de pacienți cu talasemie majoră – boală rară ce are nevoie de o îngrijire specială – propunându-și să îi trateze în spitale obișnuite și nu în centre de specialitate cum ar fi normal. În cursul unei singure luni, este a doua oară când se decide stoparea administrării de sânge la pacienții cu talasemie majoră în cadrul I.N.H.T.", acuză Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

"Pacienții cu talasemie majoră primesc un 'premiu' de Ziua Internațională a Talasemiei: sunt trimiși să se trateze în spitale fără nicio expertiză și experiență în ceea ce privește boala lor, fara medici specialiști (având în vedere că sunt doar 5 medici specialiști în tară) și în condiții riscante în ceea ce privește transfuzia de sânge, esențială pentru boala lor", arată Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, într-un comunicat.

”Nici un medic care tratează acești pacienți nu a fost întrebat cum se tratează aceasta boală (se pare ca Ministerul știe, nu mai are nevoie de comisii de specialitate). Chiar nu s-a gândit nimeni din Ministerul Sănătății că acești pacienți nu pot fi tratați oriunde. Avem pacienti cu talasemie din Craiova care vin în București, din Slatina, din Câmpina unde nu exista sectie de hematologie sau medic specialist, pentru a se trata. Iar noi îi trimitem acum undeva unde nu există nicio siguranță în privința tratamentului lor”, spune Radu Gănescu, pacient cu talasemie majoră și președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.